NATO fillon sot stërvitjet bërthamore, do të marrin pjesë edhe bombarduesit strategjikë amerikanë

Një stërvitje e rregullt e NATO-s e fokusuar në parandalimin bërthamor do të nisë sot në territorin e disa vendeve evropiane.

Sipas njoftimit, stërvitja e quajtur “Steadfast Noon” do të zhvillohet në territorin e Belgjikës, Britanisë së Madhe dhe Detit të Veriut dhe duhet të zgjasë deri më 30 tetor. Në stërvitje do të marrin pjesë 60 avionë nga 14 vende të NATO-s dhe për këtë qëllim Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të dërgojnë edhe bombarduesit e tyre strategjikë B-52H.

“Si në vitet e mëparshme, bombarduesit amerikanë me rreze të gjatë B-52 do të marrin pjesë në stërvitje. Këtë vit, ata do të fluturojnë nga baza ajrore Minot në Dakotën e Veriut. Fluturimet stërvitore do të zhvillohen mbi Belgjikë, e cila do të jetë nikoqire e stërvitjes, si si dhe mbi Detin e Veriut dhe Britaninë e Madhe. Kokat e luftës nuk do të përdoren gjatë stërvitjeve”, tha NATO.

Edhe pse stërvitja shkaktoi shqetësim për situatën aktuale gjeopolitike, NATO theksoi se stërvitje të këtij lloji mbahen çdo vit në të njëjtën kohë dhe se ato janë planifikuar më herët.

“Stërvitja është një aktivitet trajnimi rutinë, i përsëritur dhe nuk lidhet me ndonjë ngjarje aktuale botërore. Ai organizohet nga një vend i ndryshëm i NATO-s çdo vit. Nuk do të përdoren armë ‘të gjalla’ dhe stërvitjet do të ndihmojnë në ruajtjen e parandalimit bërthamor të NATO-s. të sigurt dhe efikas”, shpjegoi NATO.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg njoftoi gjithashtu fillimin e stërvitjes.

“Stërvitja ishte planifikuar për një kohë të gjatë, madje edhe para pushtimit të Ukrainës, dhe ne ishim transparent në lidhje me të. Parandalimi do të thotë të parandalosh çdo sulm ndaj aleatëve të NATO-s dhe të ruash paqen. Ne kemi treguar se parandalimi bërthamor i NATO-s funksionon dhe kjo është efektive.” tha Stoltenberg.

Vitin e kaluar në këtë periudhë u mbajt edhe stërvitja “Mesdita e palëkundur”, e cila u organizua nga vendet e Evropës Jugore, anëtare të NATO-s.

Kategoritë
BotaLajme