NATO ka pranuar FETO-n si organizata teroriste

Në samitin katërpalësh mes Turqisë, Suedisë, Finlandës dhe NATO-s, FETÖ u referua për herë të parë si një “organizatë terroriste” në një tekst ndërkombëtar.

Suedia dhe Finlanda, të cilat filluan procesin e anëtarësimit në NATO për shkak të shqetësimeve të sigurisë pas sulmeve të Rusisë ndaj Ukrainës, u vënë veto nga Turqia për shkak të mbështetjes së tyre ndaj organizatave terroriste.

Në samitin katërpalësh u arrit një marrëveshje mes përfaqësuesve të dy vendeve, me ndërmjetësimin e Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, së bashku me Presidentin Recep Tayyip Erdoğan dhe delegacionin që e shoqëronte.

Detaji që tërhoqi vëmendjen në 10 nenet e memorandumit që u krijua dhe u ra dakord në samitin e mbajtur në Madrid, kryeqyteti i Spanjës, ishte pjesa për organizatat terroriste.

FETO u cilësua për herë të parë si organizatë terroriste

Në nenin 4, për të zbutur shqetësimet e Turqisë në luftën kundër organizatave terroriste, përveç ndarjes së të gjitha llojeve të inteligjencës dhe informacionit,gjithashtu terroristët në këto vende do të kthehen në Turqi.

Përveç PKK, FETÖ është përmendur për herë të parë si organizatë terroriste në një tekst ndërkombëtar.

Kategoritë
BotaLajme