Ndalohet në Gjermani numri “88” që mban i dyshuari për masakrën në Serbi: Ky është sfondi

Siç tha presidenti serb Aleksandar Vuçiç në një fjalim të jashtëzakonshëm drejtuar kombit, përshëndetja e brezit të 88-ës është përshëndetje e Hitlerit.

Vrasësi nga Mlladenovaci, i cili vrau tetë persona dhe plagosi 14 në një zbavitje të përgjakshme, gjatë arrestimit kishte veshur një bluzë “Gjenerata 88”, e cila lidhet me simbolet naziste dhe epokat e errëta në Gjermani dhe në botë. Ky numër dhe një kombinim i caktuar shkronjash janë të ndaluara në targa në Gjermani.

Uroš B. kreu një masakër të tmerrshme të enjten në mbrëmje në fshatrat afër Mlladenovcit. Pasi vrau tetë persona dhe plagosi 14, ai doli në arrati dhe policia arriti ta arrestonte pas disa orësh gjueti.

Me atë rast ai kishte veshur një bluzë që tërhoqi vëmendjen.

“Gjenerata 88 në turne” shkruhet në bluzën blu të vrasësit masiv, ndërsa konturet e disa vendeve të Evropës Perëndimore janë të dukshme dhe të vizatuara në të bardhë – këto janë Spanja, Gjermania dhe Italia, vende që u sunduan nga regjimet fashiste.

Siç tha presidenti serb Aleksandar Vuçiq në një fjalim të jashtëzakonshëm drejtuar kombit, përshëndetja e brezit të 88-ës është përshëndetje e Hitlerit.

Dy të tetat në mesin e mbështetësve të nazizmit përfaqësojnë dy shkronjat H, d.m.th. shkurtimin e përshëndetjes fashiste “Heil Hitler” ose “Rroftë Hitleri”.

Pikërisht për shkak të kujtimit të periudhës naziste, disa numra dhe kombinime shkronjash janë të ndaluara në targa në Gjermani.

Në parim, shoferët lejohen të përdorin inicialet e tyre, inicialet e fëmijës ose vitin e lindjes për targat e tyre, por jo të gjitha kombinimet e shkronjave dhe numrave lejohen.

Pothuajse në të gjithë Gjermaninë, autoritetet e regjistrimit nuk lejohen të lëshojnë targa me “HJ”, “KZ”, “SA” ose “SS” – të gjitha shkurtesat që të kujtojnë regjimin nazist. Në shumë vende shtohen shkronja dhe numra të tjerë. Fakti që në disa shtete ka një ndalim më të madh se në disa të tjera, është sepse lëshimi i targave është një çështje shtetërore. Nuk ka asnjë standard uniform në nivel federal.

Gjithashtu, kombinime të tilla si “HH 88”, “AH 18” ose “HH 1993” (Heil Hitler, Adolf Hitler) janë të ndaluara.

Baza ligjore për ndalimin e targave të caktuara është neni 8, paragrafi 1 i Urdhëresës për regjistrimin e automjeteve. Ai thotë: “Shkronjat, numrat dhe kombinimi i të dyjave nuk duhet të cenojnë moralin e mirë”.

Në Gjermani, këto janë pothuajse ekskluzivisht shkurtesa dhe kode të përdorura nga ekstremistët e krahut të djathtë. Në të gjitha shtetet federale, përveç Mecklenburg-Pomeranisë Perëndimore, kombinimet e shkronjave “HJ”, “KZ”, “SA” dhe “SS” janë të ndaluara (që do të thotë: Rinia Hitleri, kampi i përqendrimit, trupa e stuhisë dhe skuadron mbrojtëse e NSDAP).

Kategoritë
LajmeRajoni