Në Bosnjë-Hercegovinë u varrosën edhe 4 viktima të tjera të luftës

Në Qendrën Përkujtimore Veljaci në rajonin Bratunac të Bosnjë-Hercegovinës u varrosën edhe 4 viktima të tjera të Luftës së Bosnjës.

Në Qendrën Përkujtimore Veljaci në rajonin Bratunac të Bosnjë-Hercegovinës u varrosën edhe 4 viktima të tjera të Luftës së Bosnjës.

Bëhet e ditur se viktimat e varrosura ishin Mehmed Imamovic, i lindur në 1954, Salih Mehic i lindur në 1964, Salim Kadric i lindur në 1969 dhe Salimir Hodzic, i lindur në 1983. Mehic dhe Hodzic u vranë në vitin 1992 dhe Imamovic dhe Kadric u vranë në vitin 1993.

Zëvendëspresidenti i Republikës Srpska, Ramiz Salkic, i cili mori pjesë në funeral, theksoi se persekutimi dhe gjenocidi ndaj boshnjakëve që jetojnë në këtë rajon vërehet në çdo hap.

Më 21 dhjetor 1991, parlamenti serb vendosi të themelojë Republikën Srpska të Bosnjë-Hercegovinës si një strukturë federale brenda Jugosllavisë, si dhe të njohë Republikën Srpska Krajina. Në bazë të këtij vendimi, më 9 janar 1992 u shpall Republika Popullore Serbe e Bosnjë-Hercegovinës.

Pasi Bosnjë-Hercegovina shpalli pavarësinë e saj si rezultat i referendumit të mbajtur më 29 shkurt-1 mars 1992, ushtria jugosllave dhe njësitë paraushtarake serbe nën kontrollin e serbëve filluan spastrimin etnik kundër boshnjakëve myslimanë.

Gjatë Luftës së Bosnjës, e cila zgjati deri më 14 dhjetor 1995, më shumë se 100 mijë njerëz humbën jetën dhe rreth 2 milionë njerëz u detyruan të e migrojnë.

Kategoritë
LajmeRajoni