Në Kroaci, ushtria shpërndan “thirrje për vendosje lufte”: Qytetarët janë të hutuar

Dhjetëra mijëra qytetarë kroatë morën ftesa në adresat e shtëpive të tyre nga MOD (Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kroacisë), pra nga ushtria, për t’u paraqitur në zyrën për përcaktimin e “orarit të luftës”.

Duke marrë parasysh situatën dhe luftën e vazhdueshme në Evropë, portali kroat Dnevnik.hr pyeti Ministrinë e Mbrojtjes – sa persona kanë marrë ftesë dhe pse tani?

Ministria e Mbrojtjes u sqaroi se këto janë aktivitete të rregullta që kanë të bëjnë me përbërjen mbrojtëse të Forcave të Armatosura të Republikës së Kroacisë.

“Në Zyrat Rajonale për Çështjet e Mbrojtjes ftohen rezervistët e klasifikuar për t’u informuar me orarin e plotësimit të njësive të mbrojtjes të FA të Republikës së Kroacisë. Shumica e të ftuarve janë në orar në formacionet rezervë të FA. Forcat e Republikës së Kroacisë, por orari nuk mund t’u shpallej gjatë vitit 2020, në vitin 2021 dhe 2022 për shkak të pandemisë COVID-19”, thuhet në reagimin e Ministrisë së Mbrojtjes.

Gjatë muajve mars, prill dhe maj të këtij viti do të thirren rreth dhjetë mijë rezervistë, shtoi Ministria e Mbrojtjes.

Thirrjet e mbërritura kanë shqetësuar disa nga qytetarët për shkak të rrethanave të pasigurta ndërkohë që lufta në Evropë vazhdon. Kushtetuta, Ligji për Shërbimin Civil dhe Ligji për Mbrojtjen e Republikës së Kroacisë garantojnë të drejtën e kundërshtimit për shkak të ndërgjegjes, shkruan Dnevnik.hr.

Kategoritë
LajmeRajoni