Një bibliotekë mbresëlënëse është hapur në Dubai, ndërtesa e së cilës është në formën e një stende për Kuranin

Një bibliotekë mbresëlënëse është hapur në Dubai, ndërtesa e së cilës është në formën e një stende të lirshme, kuranore dhe shërbimet e së cilës janë plotësisht të robotizuara.

Kërkimeve të vizitorëve u përgjigjet një robot dhe procesi i botimit të librit është i automatizuar. Në çatinë e ndërtesës ka dritare, të cilat mundësojnë që të ketë shumë dritë natyrale brenda. Kjo zvogëlon konsumin e energjisë elektrike, e cila është gjithashtu e nevojshme për të ndriçuar hapësirën.

Biblioteka përdor ujin e grumbulluar nga sistemi i ajrit të kondicionuar për ujitjen e sipërfaqeve të gjelbra. Ka një dhomë në të që është jashtëzakonisht e qetë dhe e rehatshme, dhe është menduar kryesisht për njerëzit me autizëm dhe ata që kanë nevojë për përqendrim të mirë gjatë leximit. Biblioteka është qendra më e madhe kulturore në këtë pjesë të botës.

Ka 1.1 milionë libra të shtypur dhe dixhital. Në ekspozitë janë gjithashtu partiturat muzikore, kopje të vlefshme të gazetave nga e gjithë bota, si dhe koleksione të vlefshme. Midis tyre ka kopje të një kopjeje unike të Kuranit, atlase dhe dorëshkrime që datojnë nga shekulli i 13-të. Ndërtimi i bibliotekës në Dubai ka kushtuar 270 milionë dollarë.

Ndërkohë Pekini po përgatitet të hapë një bibliotekë të vendosur në pyll.

Koncepti i tij është krijuar në mënyrë që vizitorët të mund të lëvizin kudo, të zgjedhin një libër dhe të ulen aty ku është më e rehatshme për ta për të lexuar, njoftoi Forumi Ekonomik Botëror (WEF).

Kategoritë
Të ndryshme