Një dhëmb njeriu 1.8 milionë vjeçar u gjet në Gjeorgji

ARKEOLOGËT në Gjeorgji kanë gjetur një dhëmb 1.8 milionë vjeçar që i përket llojit të Homo erektusit të parë, gjë që forcon teorinë e shkencëtarëve se vendbanimet e para parahistorike në Evropë kanë ekzistuar në atë rajon, ku ai ka mbërritur nga Afrika.

Dhëmbi u gjet pranë fshatit Orozmani, rreth njëqind kilometra në juglindje të kryeqytetit të Gjeorgjisë, Tbilisi, pranë vendndodhjes së Dmanisi, ku u gjetën kafka njerëzore 1.8 milionë vjeçare në fund të viteve ’90 dhe në fillim të viteve 2000.

Vendi Dmanisi është zbulimi më i vjetër i tillë jashtë Afrikës dhe ka ndryshuar kuptimin shkencor të evolucionit të hershëm njerëzor dhe migrimit njerëzor.

Një nga vendet e para ku njerëzit erdhën nga Afrika
Zbulimi i fundit, i gjetur në një vend 20 kilometra larg, jep prova të mëtejshme se rajoni malor i Kaukazit jugor ka të ngjarë të jetë një nga vendet e para ku komunitetet njerëzore u vendosën pas migrimit nga Afrika, thonë ekspertët.

“Orozmani dhe Dmanisi janë qendrat e vendbanimit më të vjetër të njeriut – Homo erectus i hershëm – në botën jashtë Afrikës”, njoftoi dje Qendra Kombëtare për Kërkimet Arkeologjike dhe Prehistorinë në Gjeorgji pasi u gjet dhëmbi.

Georgi Bidzinashvili, kreu i grupit shkencor të arkeologjisë, beson se dhëmbi i përkiste një “të afërmi” të Zezvës dhe Mzijes dhe kështu u emëruan dy kafkat e fosilizuara të plota 1.8 milionë vjeçare të gjetura në zonën Dmanisi.

Fosili më i vjetër i njeriut i gjetur në Etiopi

“Rëndësia” e këtij zbulimi, i cili konfirmon se “njerëzit u larguan nga Afrika 1.8 milionë vjet më parë”, tha studentja britanike e arkeologjisë që gërmoi për herë të parë dhëmbin në vendin e Orozmanit është “e madhe”.

“Kjo e forcon Gjeorgjinë si një vend vërtet të rëndësishëm për paleoantropologjinë dhe historinë njerëzore në përgjithësi,” tha ai.

Fosili më i vjetër i njeriut në botë është 2.8 milionë vjet i vjetër dhe është një pjesë e një nofulle të gjetur në tokën e Etiopisë së sotme.

Shkencëtarët besojnë se njerëzit e hershëm, Homo Erectus, të cilët ishin gjuetarë-mbledhës, ndoshta u nisën nga Afrika rreth dy milionë vjet më parë.

Një mjet i lashtë 2.1 milion vjet i vjetër u gjet në Kinën e sotme, por mbetjet e Homo erektusit të parë jashtë Afrikës deri më tani janë gjetur vetëm në Gjeorgji.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme