Një specie evropiane e shpendëve po ndryshon ngjyrën, shkencëtarët thonë se kjo është për shkak të ndryshimeve klimatike

Një studim spanjoll ka treguar se një specie e shpendëve evropianë është më pak ngjyra se sa ishte 15 vjet më parë dhe ndryshimi i klimës është përmendur si arsye.

Ky është përfundimi i studiuesve nga Universiteti i Vendit Bask, i cili përfshinte dy lloje të qiellit blu. Njëra është e vendosur kryesisht në periferi të Montpellier, dhe tjetra në veriperëndim të Korsikës. Ngjyra e këtij zogu në vitin 2019 u krahasua me ngjyrën e tij në vitin 2005.

Hulumtimi, rezultatet e të cilit u publikuan në revistën shkencore The American Naturalist, zbuloi se ngjyra e zogut ka ndryshuar në periudhën e përmendur, d.m.th. se është më pak ngjyra.

“Hulumtimi ynë sugjeron se ndryshimet në mjedis, veçanërisht ndryshimet klimatike, mund të jenë shkaku kryesor përse bomba blu ka ndryshime fizike, veçanërisht në atë se sa e ndritshme dhe intensive është ngjyra e tij”, tha një nga autorët e studimit, David Lopez. -Idiaquez.

Sipas tij, ky trend negativ është vërejtur tek të dyja gjinitë e shpendit. Ai theksoi se në Korsikë ky ndryshim lidhet më shumë me ndryshimet klimatike.

Mendohet se ndryshimi mund të jetë pasojë e rritjes së temperaturës me 1.23 gradë Celsius dhe uljes së sasisë së shiut me 0.64 milimetra. U theksua se ndryshimi i ngjyrës mund të ndikojë në modelet e çiftëzimit.

“Ngjyra e këtyre zogjve është një tregues i cilësisë së individit, i cili është vendimtar në çiftëzimin,” vuri në dukje Lopez-Idiaquez.

Ai theksoi se bëhet fjalë për ndryshime artificiale, jo për ndryshime natyrore. Është vlerësuar se nevojiten më shumë hulumtime për të kuptuar më mirë këto ndryshime, shkruan Independent.

Kategoritë
Të ndryshme