Një trend i ri nga tiktok mbart rreziqe për shëndetin: Mbyllja e gojës gjatë natës për të inkurajuar frymëmarrjen nga hunda gjatë gjumit

Një trend i ri nga TikTok është etiketuar si i rrezikshëm për shëndetin dhe përfshin kapjen e gojës gjatë natës për të inkurajuar frymëmarrjen nga hunda gjatë gjumit.

Hashtagu #mouthtaping ka 24 milionë shikime në të gjithë platformën dhe përfshin një seri videosh në të cilat përdoruesit demonstrojnë kapjen e buzëve në një përpjekje për të inkurajuar frymëmarrjen nga hunda gjatë gjumit.

Në një video, përdoruesi pretendon se ajo e ashtuquajtura truku i gjumit e ndihmoi atë të flinte më mirë dhe se frymëmarrja përmes hundës, ndryshe nga goja, mund të parandalojë erën e keqe dhe sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

Një tjetër video e njohur e shpërndarë vitin e kaluar nga trajneri i shëndetësisë Cory Rodriguez bëri pretendime të ngjashme, dhe klipi ka pasur më shumë se 5 milionë shikime.

“Qëllimi është të merrni frymë përmes hundës ndërsa flini, jo përmes gojës”, shpjegoi ai në video. Ai shtoi se çdo natë e ngjit gojën me shirit, duke pretenduar se kjo i ka dhënë një higjienë më të mirë orale dhe ka reduktuar gërhitjen dhe tharjen e gojës.

Megjithatë, ka pak kërkime shkencore mbi përfitimet e kapjes së gojës dhe ekspertët shpejtuan t’i hedhin poshtë pretendimet e bëra në TikTok.

https://v16-web-newkey.tiktokcdn.com/68648a723d8e544a673d1efc1e6894ec/62fbc6af/video/tos/maliva/tos-maliva-ve-0068c799-us/97bf63c8bffe42edb421ccaf162d7e55/?a=1988&ch=0&cr=0&dr=0&lr=tiktok_m&cd=0%7C0%7C1%7C0&cv=1&br=4072&bt=2036&cs=0&ds=3&ft=lcLrKHmvMyq8ZAclAwe2NJaeyl7Gb&mime_type=video_mp4&qs=0&rc=ODY0aGdkN2c3Omk7ZztmZ0BpMzltOmg6ZnB1ZTMzZzczNEAuXzA1MDYuNTQxYi0tMS0uYSM1Ly5zcjRfZGBgLS1kMS9zcw%3D%3D&l=2022081610321901019205620506068405&btag=80000

Fondacioni Britanik i Gjumit zbuloi se efektet anësore të ngjitjes së gojës mund të përfshijnë acarim në ose rreth buzës nga shiriti dhe shqetësim të gjumit për shkak të vështirësisë në frymëmarrje përmes hundës.

Ndërkohë, eksperti i gjumit James Wilson tha se përfitimet e frymëmarrjes me hundë nuk ia vlen të rrezikoni të mbyllni gojën.

“Fatkeqësisht, ngjitja e gojës është një mënyrë ekstreme për të inkurajuar frymëmarrjen me hundë që ka rreziqe serioze për shëndetin”, tha ai për Newsweek.

Rreziqet mund të jenë veçanërisht të larta për ata me apnea të gjumit, e cila është një gjendje ku frymëmarrja juaj ndalon dhe fillon gjatë gjumit.

“Nëse është kështu, ngjitja e gojës do të përkeqësojë shëndetin tuaj dhe mund të kontribuojë në probleme më serioze si sëmundjet e zemrës, sëmundjet pulmonare obstruktive kronike dhe goditjet në tru, veçanërisht nëse aplikohet ndërsa vuani nga apnea e gjumit”, tha ai.

Kategoritë
Të ndryshme