Nuk ndodhte që nga viti 1950, bie shi në majën e lartë të Groenlandës

Në një majë të lartë në Groenlandë ka rënë shi për herë të parë që nga viti 1950, duke regjistruar një tjetër episod të shkrirjes së akujve. Reshjet ka në rënë në majën e shtresës së akullit, gati dy milje mbi nivelin e detit.

Rreth orës 6 të mëngjesit të së shtunës, stafi në Stacionin Samit të Fondacionit Kombëtar të Shkencës u zgjua nga pikat e shiut në dritaret e stacionit, shkruan The Washington Post, përcjell abcnews.al.

Shiu bie herë pas here në fletën e akullit, por asnjë anëtar i stafit nuk e kujton shiun, madje edhe një shi të lehtë që ka ndodhur ndonjëherë.

“Në thelb, gjatë gjithë ditës së shtunë, binte shi çdo orë që stafi po bënte vëzhgimet e motit,” tha Zoe Courville, një inxhiniere kërkimore në Laboratorin Kërkimor dhe Inxhinierik të Rajoneve të Ftohtë. “Dhe kjo është hera e parë që është vërejtur që ndodh në stacion, ” shtoi ajo.

Shiu ra dhe ra për 13 orë në stacion, por stafi nuk është i sigurt se sa shi ra nga matjet e tokës. Në fund të fundit, nuk ka matës shiu në majë sepse askush nuk priste që të binte shi në këtë lartësi.

Kategoritë
BotaLajme