Numri i rasteve po rritet! Masat e reja për pandeminë: Byzylyku ​​Covid bëhet i detyrueshëm

Derisa rritja e rasteve me origjinë nga BA.4 dhe BA.5, një nga nënvariantet e Omicron, i detyroi vendet të merrnin masat e tyre paraprake, Hong Kongu kaloi në një aplikacion ‘kodi shëndetësor’ i ngjashëm me atë në Kinë, dhe njerëzve në karantinë u kërkohej të mbanin një byzylyk Covid. Mbrojtësit e të drejtave të njeriut kritikojnë sistemin e kodit shëndetësor si një pushtim të privatësisë dhe pretendojnë se të dhënat personale të mbledhura do të përdoren nga qeveria.

Bota, e cila i kaloi vitet 2020 dhe 2021 nën masa intensive të koronavirusit, po përgatitej të merrte frymë lehtësime këtë verë me fushatat e përhapura të vaksinimit dhe ardhjen e verës, por rritjen e rasteve të shkaktuara nga BA.4 dhe BA.5. , nën-variantet e Omicron, shkaktuan panik në mbarë botën.

Globalisht, rastet janë në rritje në shumë vende të kontinentit evropian. Gjermania, Anglia, Franca, Italia, Spanja dhe Greqia marrin kryesimin mes këtyre vendeve.

Një tjetër vend që pëson rritje të rasteve është Kina, e cila ka bërë emër me masat strikte të karantinës që ka marrë. Kina, e cila nuk bëri kompromis me politikën e saj zero-Kovid, kohët e fundit deklaroi një mbyllje të pjesshme në qytetin e Xi’an, ku u regjistruan 18 raste dhe shtëpia e 13 milionë njerëzve.

Një tjetër masë goditëse në lidhje me koronavirusin erdhi sot nga Hong Kongu. Administrata e Hong Kongut, e cila dëshiron të izolojë personat e diagnostikuar me koronavirus në shtëpi, ka vendosur të bëjë të detyrueshëm byzylykët e monitorimit elektronik.

Falë shiritave të dorës dhe aplikacioneve telefonike për Covid, të cilat do të përdoren të premten, Hong Kongu do të ketë gjithashtu sistemin e ‘kodit shëndetësor’ si Kina. “Ne duhet të jemi të sigurt për izolimin në shtëpi,” tha sekretari i shëndetësisë Lo Chung-mau kur shpjegoi praktikën e re, duke vënë në dukje se shkelja e urdhrit të detyrueshëm të karantinës sjell një gjobë prej rreth 3,200 dollarë dhe një dënim me burg deri në gjashtë muaj.

Kategoritë
BotaLajme