OKB: Bota është kthyer pesë vjet prapa sa i përket zhvillimit njerëzor

Sipas një raporti të ri të OKB-së, bota është kthyer pesë vjet pas për sa i përket zhvillimit njerëzor.

Për herë të parë në historinë e tij 32-vjeçare, Indeksi i Zhvillimit Njerëzor i PNUD-it – i cili mat shëndetin, arsimin dhe standardin e jetesës së një kombi ka rënë për dy vjet radhazi, me zhvillimin njerëzor globalisht duke rënë përsëri në nivelet e 2016-ës, shkruan Euronews.

Edicioni i fundit i raportit, i cili doli të enjten, thekson “ndikimin shkatërrues” të dy viteve të fundit për miliarda njerëz anembanë botës, me pandeminë globale të COVID, luftën në Ukrainë, ndryshime gjithëpërfshirëse sociale dhe ekonomike, dhe ndryshime të rrezikshme planetare.

“Ne kemi përjetuar fatkeqësi më parë, kemi pasur konflikte më parë, por bashkimi i asaj me të cilën po përballemi sot është një pengesë e madhe për zhvillimin e njerëzimit,” tha për agjencinë e lajmeve AFP, Achim Steiner, administrator i UNDP-së.

“Kjo do të thotë që ne vdesim më herët, se jemi më pak të arsimuar dhe se të ardhurat tona bien. Me këto tre parametra, ju mund të merrni një ide se pse njerëzit kanë filluar të dëshpërohen, të frustruar, të shqetësuar për të ardhmen”.

Mbi 90% e vendeve në mbarë botën regjistruan një rënie në rezultatin e tyre të HDI në 2020 ose 2021, me më shumë se 40% që panë një rënie në të dy vitet.

Amerika Latine, Karaibet, Afrika Sub-Sahariane dhe Azia Jugore janë goditur veçanërisht rëndë, ndërsa vendet evropiane duket se janë më pak të prekura.

Vendet evropiane dominuan në krye të listës për HDI, me Zvicrën, Norvegjinë dhe Islandën që zënë tre vendet e para, me nëntë nga dhjetë vendet e para në Evropë.

“Bota po përpiqet t’i përgjigjet krizave të njëpasnjëshme. Ne kemi parë me kostot e jetesës dhe krizat energjetike që, ndërsa është joshëse për t’u fokusuar në zgjidhje të shpejta si subvencionimi i karburanteve fosile, taktikat e ndihmës së menjëhershme po vonojnë ndryshimet sistematike afatgjata që duhet të bëjmë”, tha Steiner.

“Ne jemi të paralizuar kolektivisht në kryerjen e këtyre ndryshimeve”.

“Në një botë të përcaktuar nga pasiguria, ne kemi nevojë për një ndjenjë të rinovuar të solidaritetit global për të trajtuar sfidat tona të ndërlidhura dhe të përbashkëta,” shtoi ai.

Kategoritë
BotaLajme