Paralajmërohet rritje e fluksit të emigrantëve në Evropë

Bashkimi Evropian mund të shohë përsëri një numër rekord njerëzish që përpiqen të arrijnë kufijtë e tij këtë vit përmes kalimeve të paligjshme, tha mbikëqyrësi kufitar i Bashkimit Evropian, Frontex.

Më shumë emigrantë nxiten nga ndryshimet klimatike sesa nga konflikti, shton agjencia.

Frontex regjistroi rreth 330,000 ardhje të parregullta nga të gjitha rrugët vitin e kaluar, numri më i lartë që nga viti 2016, numrat në rritje çuan në retorikë më të ashpër kundër emigracionit në vendet e BE-së si Danimarka, Holanda dhe Austria.

Të paktën një milion njerëz, shumica që ikën nga lufta në Siri, mbërritën në brigjet e Evropës në vitin 2015, duke bërë që BE të rrisë kufijtë e saj të jashtëm dhe të shtrëngojë ligjet për azilin.

Deri më tani këtë vit, numri i njerëzve që përpiqen të arrijnë në brigjet evropiane nga Afrika e Veriut nëpërmjet rrugëve për në Itali është rritur me 292% midis janarit dhe prillit, krahasuar me të njëjtën periudhë në 2022, duke arritur në 42,200, tha Frontex.

Kalimet e parregullta u zhvilluan nëpërmjet rrugës më pak të popullarizuar të Mesdheut perëndimor dhe lindor, si dhe përmes Ballkanit dhe Polonisë, me një total prej gati 80,700 persona.

Hans Leitens, i cili mori postin e kreut të Frontex në mars, tha se numri i njerëzve nga Afrika Sub-Sahariane po rritej, duke treguar një ndryshim në modelet e migrimit drejt atyre që ikin nga varfëria dhe ndryshimet klimatike dhe jo nga lufta

Kategoritë
BotaLajme