Parlamenti Evropian mbështeti hyrjen e Kroacisë në zonën Shengen

Në seancën plenare të sotme në Bruksel, Parlamenti Evropian mbështeti me shumicë dërrmuese hyrjen e Kroacisë në zonën Shengen dhe tani duhet një vendim i Këshillit të Bashkimit Evropian për konfirmim përfundimtar, raporton mediat kroate.

Deputetët e parlamentit polak votuan për opinionin e Parlamentit Evropian për projektvendimin e Këshillit të Bashkimit Evropian për pranimin e Kroacisë në zonën Shengen. Votuan 612 deputetë, nga të cilët 534 ishin pro, 53 kundër dhe 25 abstenuan.

Në atë tekst thuhet se Kroacia i plotëson të gjitha kriteret për t’u anëtarësuar në zonën Shengen dhe nuk ka asnjë pengesë për t’u bërë anëtare e plotë e asaj zone pa kontrolle të kufijve të brendshëm.

Me atë votim u kompletua roli i Parlamentit Evropian në procesin e hyrjes së Kroacisë në zonën Shengen.

Roli i Parlamentit Evropian në atë vendimmarrje është vetëm këshillues, por sipas rregullores së punës Këshilli, pra shtetet anëtare duhet të kërkojnë mendim nga Parlamenti.

Edhe pse ky opinion nuk është i detyrueshëm për Këshillin, megjithatë është mirë që ai është pozitiv – si për hir të mesazhit politik ashtu edhe për arsye se ndoshta disa anëtarëve që mund të kenë disa rezerva për zgjerimin e Shengenit nuk u jepet mundësia të mos përdorin një opinion të mundshëm negativ si justifikim për kundërshtim.

Vendimi përfundimtar do të merret nga 22 shtetet anëtare të Unionit, anëtare të zonës Shengen, në një takim më 9 dhjetor.

Kategoritë
LajmeRajoni