Pas 20 vite bisedon me djalin që ishte fotografuar në lutfë, rrëfimi i ushtarit spanjoll të OKB-së

Është bërë një fotografi e Andrés Peláez, një spanjoll që shërbeu si ushtar i OKB-së kur Haris Rama nga Mostari ishte tetë vjeç në  vitin 1993.

Haris nga Mostari ka deklaruar se e ka parë foton në internet dhe është emocionuar pasi ka parë foton

“Sepse unë isha personi që u fotografova me ushtarin e OKB-së në vitin 1993. Edhe pse kanë kaluar vite që nga ajo kohë, ne i kujtuam sërish ato ditë. Pasi pashë foton i zgjata dorën dhe më kërkoi të hapja kamerën dhe biseduam me të. Mezi pres ta mirëpres në Mostar këtë verë”

Ai tha se na shihte si fëmijët e tij dhe na kërkonte prej vitesh. Ai donte të dinte emrat tanë të vërtetë, nëse ishim gjallë, ku ishim dhe çfarë po bënim. Ai tha se ka ardhur në Mostar në vitin 2018, por askush nuk na ka njohur nga fotot dhe nuk na ka gjetur. Rastësisht i hodhi fotot në internet dhe u gjetëm aty. Ai tha se po e ndiqte nga afër situatën në Bosnje dhe më ftoi mua dhe familjen time në Spanjë sepse nuk do që të traumatizojmë përsëri. Megjithatë, ne thamë se situata në Mostar është e mirë dhe nuk ka asgjë për t’u shqetësuar.

Ne kemi përkujtuar edhe kohën kur automjetet e OKB-së vinin dhe na sillnin sheqer, mollë apo banane gjatë luftës në rrugën e Titovës.

“I thashë të vinte të ishte mysafiri im sa herë të donte. Dua t’i tregoj Mostarin dhe të gjitha bukuritë e tij. Në luftë, kur diapazoni i lëvizjes tonë ishte vetëm dyqind metra, ai na solli shumë gjëra. Çfarëdo që të bëj për të, nuk mund t’ia kthej gëzimin që na ka dhënë.”

Pamë që ushtari spanjoll ishte i shqetësuar për ne. Na pyeti menjëherë si ishim dhe nëse kishim nevojë për ndonjë gjë.

Ushtari spanjoll pranoi se ata ende flasin me miqtë e tij të tjerë që shërbenin në Bosnje dhe se disa nga miqtë e tij po shohin makthe për shkak të asaj që panë në Bosnje.

“Ushtari spanjoll përshkroi një skenë në të cilën jetonte. Ai përshkroi se këmba e një djali ishte prerë kur një granatë shpërtheu. E pashë që keni ende shqetësime për Bosnjën. “Kushdo që i do njerëzit dhe Bosnja dhe Hercegovina është miku ynë më i mirë, ne të dy ramë dakord për këtë.”

Ekipi në foto do të takohet me ushtarin spanjoll në pension. Në këtë foto të bërë në Mostar, Haris Behram është një ushtar spanjoll në pension dhe kushëriri i tij, zjarrfikësi Almir Behram.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme