Pas 7 vitesh ndërtimi, Mali i Zi hapi një pjesë të autostradës, 41 km kushton një miliard euro

7 vjet që nga fillimi i ndërtimit, Mali i Zi hapi sot seksionin e parë të autostradës së tij të parë, e cila, kur të përfundojë, do të lidhë Podgoricën me veriun e vendit dhe kufirin me Serbinë.

E ndërtuan për shtatë vjet, ndryshuan katër qeveri dhe 41 kilometra kushtuan gati një miliard euro
Dyzet e një kilometra autostradë kushtoi gati një miliard euro dhe në shtatë vitet e ndërtimit të saj ndryshuan katër qeveri malazeze dhe përfundimi i punimeve u shty pesë herë.

Kontraktor ishte kompania kineze China Road & Bridge Corporation (CRBC), e njëjta që ndërtoi urën Pelješki në Kroaci.

Duke hapur autostradën, kryeministri malazez Dritan Abazovic tha se “shtatë vjet pas fillimit të ndërtimit, Mali i Zi nuk po hap vetëm një rrugë, por edhe një perspektivë për të ardhmen e tij”.

“Autostrada është fillimi i lidhjes së përhershme të Malit të Zi me botën. Kodrat e karstit malazez do të bashkohen me fushën pjellore, Podgorica me veriun e vendit, Mali i Zi me Evropën”, tha Abazovic.

Autostrada ka 20 ura ose 15 për qind të gjatësisë totale, 16 tunele me dy tuba dhe katër kryqëzime.

Në kompleksitetin e itinerarit ndikohet edhe nga fakti se drejtuesit e ardhshëm nga drejtimi i Podgoricës do ta nisin udhëtimin e tyre në 60 metra mbi nivelin e detit dhe së shpejti do të arrijnë në pjesën malore në lartësinë 1100 metra.

Autostrada u hap më 13 korrik, në festën kombëtare, ndërsa shiritin e preu kryeministri Dritan Abazoviq. Pasagjerët e parë do të kalojnë autostradën të enjten dhe shtatë ditët e para udhëtimi do të jetë falas, pas së cilës tarifa do të jetë 3.5 euro.

Në konkursin e parë u zgjodh Konstruktor nga Spliti
Tenderi i parë për ndërtimin e autostradës malazeze u shpall në vitin 2008 dhe fitues doli konsorciumi i udhëhequr nga kompania Konstruktor nga Spliti, dhe në vendosjen e gurthemelit një vit më vonë mori pjesë edhe kryeministri i atëhershëm i Kroacisë. Jadranka Kosor.

Në pranverën e vitit 2010, shteti i Malit të Zi e ndërpreu kontratën me Konstruktorin, pa paguar penalitet, sepse ndër të tjera kompania nuk kishte dhënë garanci financiare. Pas kësaj, qeveria malazeze kaloi pesë vjet në kërkim të partnerëve të rinj për ndërtimin e “projektit të shekullit”, siç e quanin në Mal të Zi.

Ekspertët vlerësojnë se do të jetë autostrada më e shtrenjtë në Evropë me koston e ndërtimit për kilometër.

Ky është vetëm pjesa e parë, por më e kërkuar e autostradës, gjatësia totale e së cilës përfundimisht duhet të jetë rreth 160 kilometra. Nuk dihet ende se kur do të nisë ndërtimi i vazhdimit të autostradës që do të shkojë drejt bregdetit malazez.

Kategoritë
LajmeRajoni