Për herë të parë në histori, Gjermania ka më shumë se 84 milionë banorë falë refugjatëve

Falë një valë të re emigracioni të shkaktuar nga lufta në Ukrainë. Gjermania ka më shumë se 84 milionë banorë për herë të parë në historinë e saj dhe vitin e kaluar popullsia u rrit me një përqindje.

Në pak më pak se një vit, Gjermania ka pranuar më shumë njerëz nga Ukraina sesa gjatë krizës së refugjatëve të 2015 dhe 2016.

Që kur Rusia nisi pushtimin e saj në shkallë të plotë më 24 shkurt 2022, rreth 1.1 milionë ukrainas kanë kërkuar strehim në Gjermani. Pak më shumë se dy të tretat e tyre mbërritën gjatë tre muajve të parë të luftës, midis marsit dhe majit 2022. Ky migrim masiv ndryshoi strukturën e popullsisë emigrante në Gjermani, me ukrainasit që tani përbëjnë komunitetin e dytë më të madh të huaj pas turqve.

Dhjetëra mijëra ukrainas filluan të kthehen në atdheun e tyre që nga maji e tutje, pasi përpjekja e Moskës për të pushtuar Kievin u zmbraps.

Agjencia gjermane e statistikave regjistroi 139,000 të kthyer, duke e çuar neto emigracionin nga Ukraina në Gjermani në 962,000 njerëz. Ky përfaqëson një fluks më të madh se numri i përgjithshëm i refugjatëve që mbërritën nga Siria, Afganistani dhe Iraku midis 2014 dhe 2016, duke ndjekur të ashtuquajturën rrugë ballkanike dhe që mundën të hynin në Gjermani falë politikës së dyerve të hapura të vendosura nga kancelarja e atëhershme Angela. Merkel. Sipas të dhënave zyrtare, ishin gjithsej 834 mijë azilkërkues nga ato vende, të cilët kryesisht iknin nga konfliktet e armatosura dhe varfëria.

Kjo valë e re migrimi ka parë që popullsia gjermane të kalojë 84 milionë për herë të parë në histori me një rritje prej një për qind në vitin 2022 krahasuar me një vit më parë. Një rritje e popullsisë në këtë përmasa është regjistruar vetëm dy herë që nga bashkimi i Gjermanisë: në vitin 1992, kur arritën 700,000 njerëz për shkak të hapjes së kufijve në Evropën Lindore dhe luftës në Jugosllavi dhe gjatë krizës së refugjatëve në mesin e viteve 2010.

Shumica e ukrainasve që vijnë në Gjermani janë gra dhe të mitur (63 përqind). Burrat me aftësi ushtarake, të përcaktuar nga Kievi si nën 60 vjeç, nuk lejohen të largohen nga vendi dhe duhet të regjistrohen në Forcat e Armatosura të qendrave të rekrutimit të Ukrainës në rast se thirren. Pak më shumë se një e treta (35 përqind) e azilkërkuesve në ekonominë më të madhe të BE-së janë fëmijë dhe adoleshentë nën moshën 18 vjeç. Janë rreth 300 mijë prej tyre gjithsej, të cilat Gjermania duhej t’i integronte në shkolla.

Autoritetet e vendit i njohin automatikisht refugjatët ukrainas si të tillë sapo regjistrohen, gjë që e ka bërë më të lehtë marrjen e përfitimeve, kurset e gjuhës gjermane dhe arsimimin e fëmijëve të tyre. Provincat më të populluara të vendit, North Rhine-Westphalia dhe Bavaria, morën numrin më të madh të ukrainasve.

Shumica e refugjatëve ukrainas në Gjermani janë të akomoduar në apartamente private dhe ndihen të mirëpritur, sipas një sondazhi të publikuar së fundmi që ofron të dhëna përfaqësuese për integrimin e tyre për herë të parë. Raporti bazohet në 11,700 intervista me të ardhur nga Ukraina të kryera midis shkurtit dhe qershorit 2022.

Nga njerëzit e anketuar, gati tre të katërtat (74 përqind) thanë se u zhvendosën në banesa private menjëherë pas mbërritjes, që do të thotë se nuk u duhej të kalonin nëpër ambientet e pritjes ose të strehoheshin përkohësisht në banesa të mbikëqyrura nga qeveria.

Studimi publiko-privat, i kryer nga Zyra Federale për Migracionin dhe Refugjatët (BAMF) dhe Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW), ndër të tjera, vë në dukje gjithashtu se kursi i pasigurt i luftës pengon shumë refugjatë të planifikojnë një të ardhme në Gjermani. : 37 për qind thanë se donin të qëndronin përgjithmonë ose për disa vite, 34 për qind thanë se dëshironin të ktheheshin në Ukrainë sapo të përfundonte lufta dhe 27 për qind e të anketuarve pranuan se ishin ende të pavendosur. Vetëm 2 për qind thanë se synojnë të largohen nga Gjermania brenda një viti ose më pak, raporton El Pais

Kategoritë
BotaLajme