Për herë të parë në Kroaci, një pacienti është transplantuar me tre organe: “Kjo është një gjë e rrallë në BE”

Ministri i Shëndetësisë Vili Berosh përgëzoi ekipin e Spitalit Klinik Merkur për transplantin e parë të shumëfishtë të mëlçisë, pankreasit dhe zorrës së hollë, duke theksuar se ekipi i transplantit i KB Merkur u rendit ndër më të mirët në botë në mjekësinë e transplantit.

“Përgëzoj ekipin e KB Merkur, i cili dëshmoi edhe një herë përsosmërinë e mjekësisë kroate me transplantin e parë të shumëfishtë të mëlçisë, pankreasit dhe zorrës së hollë në Kroaci”, tha ministri Berosh, sipas një deklarate nga Ministria e Shëndetësisë.

Ai theksoi se ekipi i transplantit të KB Merkur, përveç përmirësimit të rezultateve të trajtimit dhe cilësisë së jetës së pacientit, u rendit në mesin e liderëve botërorë në mjekësinë e transplantit, gjë që forcon edhe më tej pozitën e Kroacisë si anëtarja më e suksesshme e Eurotransplant dhe një nga vendet botërore. vendet kryesore në fushën e dhurimit dhe transplantimit.organeve.

“Suksesi domethënës i KB Merkur inkurajon edhe më tej hapat e nevojshëm reformues që do të forcojnë më tej sistemin shëndetësor, të cilin KB Merkur, institucionet e tjera shëndetësore dhe në fund të fundit pacientët tanë e meritojnë”, thotë ministrja. “Edhe pse testet e reja për sistemin shëndetësor janë pas dhe përpara nesh, çdo sukses pasqyron forcën dhe potencialin e shëndetësisë sonë dhe është një shtytës shtesë në krijimin e parakushteve për hapat e nevojshëm reformues”, shtoi ai.

Berosh thotë se qeveria dhe Ministria e Shëndetësisë janë të përkushtuara për ndryshime ligjore dhe përmirësime shtesë të sistemit shëndetësor dhe për një dialog të hapur me të gjithë ata që duan të forcojnë pozitën e punonjësve në nivel personel, organizativ dhe financiar, me pacientin. në qendër të sistemit shëndetësor.

“Kjo është e rrallë edhe në BE”

Kirurgu i transplantit i KB Merkur Stipislav Jadrijeviq tha se transplantimi multivisceral i organeve të ngurta, i kryer dy ditë më parë në KB Merkur, është kryer te një pacient në fazën terminale të sëmundjes së mëlçisë. Për shkak të operacioneve të shumta në zorrën e hollë, ai vuante edhe nga sindroma e zorrës së shkurtër, e cila e bëri atë kandidat për transplantim të mëlçisë, pankreasit dhe zorrës së hollë, shtoi ai.

Jadrijeviq tha gjithashtu se procedura nuk është vetëm një risi në fushën e transplantimit në Kroaci, por edhe një gjë e rrallë në vendet e tjera të Bashkimit Evropian, veçanërisht në popullatën e rritur.

Operacione të tilla kryhen vetëm dy deri në tre herë në vit në qendrat më të sofistikuara të BE-së”, tha Jandrijeviq dhe shtoi se është i kënaqur që ministri Berosh e ka njohur edhe ekselencën e punonjësve të KB Merkur.

Kategoritë
LajmeRajoni