Pesë rusë që i shpëtuan mobilizimit kanë muaj që jetojnë në aeroportin e Koresë së Jugut

Pesë rusë që u larguan nga vendi pas një urdhri mobilizimi ushtarak kanë mbetur të bllokuar në aeroportin Incheon në Korenë e Jugut për muaj të tërë pasi autoritetet refuzuan t’i pranonin.

Tre nga burrat mbërritën në tetor dhe dy të tjerët në nëntor, tha avokati i tyre Lee Jong-chan.

Lee tha se kërkesat e tyre për statusin e refugjatit u refuzuan nga ministria e drejtësisë e Koresë së Jugut, duke i lënë ata të bllokuar në aeroport për muaj të tërë, ndërsa ata presin një vendim mbi apelin e tyre.

“Atyre u sigurohet një vakt në ditë, që është dreka”, tha Lee për CNN. “Por pjesën tjetër të ditës ata jetojnë me bukë dhe pinë.”

Burrat mund të bëjnë dush, por duhet të lajnë rrobat e tyre me dorë dhe nuk mund të largohen nga zona e nisjes dhe zona pa taksa në aeroport, shtoi ai.

“Ata kanë akses të kufizuar në kujdesin mjekësor dhe nuk kanë mbështetje për shëndetin e tyre mendor, gjë që është e rëndësishme duke pasur parasysh situatën e tyre të pasigurt”, tha avokati.

“Mobilizimi i pjesshëm” i qytetarëve rusë për të luftuar në luftën e vendit kundër Ukrainës shkaktoi demonstrata dhe një eksod masiv pasi u njoftua shtatorin e kaluar. Shumë u larguan përmes pikave kufitare tokësore ose blenë bileta avioni për t’u larguar nga vendi.

Shifrat e përgjithshme tregojnë se më shumë se 200,000 njerëz u larguan nga Rusia në Gjeorgji, Kazakistan dhe Bashkimin Evropian në javën e parë pas shpalljes së mobilizimit.

“Unë nuk e mbështes atë që po ndodh kështu që thjesht vendosa që duhet të largohem tani,” tha një burrë që shkoi në Bjellorusi për CNN.

Burrat deri në moshën 60 vjeç pa precedentë penalë i nënshtrohen shërbimit ushtarak. Përvoja e mëparshme ushtarake nuk është gjithmonë e nevojshme.

Ushtarët që refuzojnë të luftojnë dhe kthehen nga vijat e frontit thuhet se mbahen në bodrume në territorin e pushtuar ukrainas dhe përballen me akuza për dezertim, sipas informacioneve nga familjet e tyre.

Përjashtohen nga shërbimi ushtarak vetëm ata që janë dënuar për krime seksuale ndaj të miturve, tradhti, spiunazh ose terrorizëm.

Ministria e Drejtësisë e Koresë së Jugut hodhi poshtë pretendimet e burrave si “vlerësim të pavlerë”, duke argumentuar se refuzimi për t’u hartuar nuk është arsye për statusin e refugjatit, sipas avokatit të tyre, Lee.

Refuzimi i tyre për të shërbyer në ushtrinë ruse “duhet të njihet si një arsye politike” duke pasur parasysh se pushtimi rus i Ukrainës “dënohet nga ligji ndërkombëtar”, tha Lee.

Grupet e të drejtave të njeriut i kanë bërë thirrje qeverisë së Koresë së Jugut që t’i pranojë këta burra si refugjatë.

“Ata që aplikojnë për statusin e refugjatit pasi kanë ikur nga persekutimi politik dhe fetar në vendlindjet e tyre kanë të drejtën e mbrojtjes sipas ligjit ndërkombëtar”, tha në një deklaratë grupi i të drejtave të Koresë së Jugut. Kishte shumë gjasa që burrat të “burgoseshin ose të rekrutoheshin me forcë” nëse ktheheshin në shtëpi, shtoi grupi.

Ata janë refugjatë politikë që përballen me persekutim”.

Burrat e kanë apeluar vendimin dhe tre prej tyre do të përballen me vendimin e tyre të parë më 31 janar – kur gjykata do të vendosë nëse çështja e tyre “ia vlen të shqyrtohet”, tha avokati i tyre Lee.

Nëse gjykata vendos në favor të tyre, Ministria e Drejtësisë do të duhet të shqyrtojë kërkesat e burrave për statusin e refugjatit.

Rekrutimi është një çështje e ndjeshme në Korenë e Jugut, ku shërbimi ushtarak është i detyrueshëm për të gjithë burrat e aftë për punë nga mosha 18 deri në 35 vjeç.

As atletët e vendit apo superyjet e K-pop-it nuk janë të përjashtuar nga shërbimi ushtarak. Kundërshtimi i ndërgjegjes, i cili ishte i paligjshëm për dekada, nuk u lejua deri në një vendim historik në vitin 2018. Megjithatë, grupet fetare vazhduan të shprehin shqetësimin për një formë “shërbimi alternativ” që përfshin punën në institucionet korrektuese për tre vjet.

Kategoritë
BotaLajme