Polakët bëjnë thirrje për më shumë fëmijë me postera

Është e vështirë të mos shohësh tabelat: të mëdha dhe të pranishme në të gjithë Poloninë, ato tregojnë dy vajza me flokë bjonde me rroba të bardha, të përqafuara me njëra-tjetrën në një fushë, me mbishkrimin: “Ku janë këta fëmijë?”.

Pranë fotos së tyre është një grafik që tregon statistikat e lindjeve: në vitet 1950, një familje polake kishte mesatarisht pesë fëmijë, në vitet 1980 kishte tre, dhe sot vetëm 1.5.

Posterat janë vendosur në të gjithë vendin në muajt e fundit nga një fondacion katolik, duke nxitur debatin në shtetin e udhëhequr nga konservatorët, ku çështjet familjare dhe riprodhuese janë një burim i vazhdueshëm tensioni.

Fushata tashmë ka frymëzuar një parodi. Në një version, në poster shfaqen dy petulla, me mbishkrimin: “Ku janë këto pierogji?”

Vëzhguesit vunë re shpejt se statistikat në poster ishin të gabuara: numrat zyrtarë treguan se familjet polake në vitet 1950 kishin më pak se katër fëmijë, raporton Agence France-Presse. Megjithatë, lindshmëria e sotme është shqetësuese. Çiftet polake sot kanë mesatarisht vetëm 1.4 fëmijë, që është nën mesataren evropiane dhe kufirin e qëndrueshmërisë demografike.

“Fushata jonë nuk ka një qëllim ideologjik apo politik”, njoftoi fondacioni Kornice, presidenti i të cilit është një sipërmarrës me lidhje katolike dhe një nga polakët më të pasur. “Kjo thjesht i bën njerëzit të mendojnë,” shtoi ai.

Toni fondamentalist

Fondacioni i tij ka qenë në media më parë për billborde të diskutueshme, duke përfshirë ato kundër abortit dhe divorcit.

Për Paulina Zagorska, një aktiviste për të drejtat e grave, “toni fondamentalist i atyre tabelave është i dukshëm: autorët e tyre fajësojnë kontracepsionin dhe sfidat ndaj modelit tradicional të familjes për rënien e nivelit të lindjeve.”

Disa kritikë shfrytëzuan rastin për të dënuar ndalimin pothuajse total të abortit të vendosur nga qeveria e djathtë dhe për të dënuar politikën e saj familjare.

Deputeti i majtë Robert Biedron pretendon se “nuk ka fëmijë të mjaftueshëm për shkak të shumë pak çerdheve dhe kopshteve, pagave shumë të ulëta dhe frikës nga shtatzënia për shkak të ligjeve çnjerëzore kundër abortit”.

Misioni kombëtar

Rritja e numrit të lindjeve është një nga qëllimet kryesore të partisë Ligj dhe Drejtësi (PiS) në pushtet në Poloni. Qeveria prezantoi një pagesë mujore popullore të quajtur 500+. Ligji dhe drejtësia duan të ndihmojnë të rinjtë të krijojnë familje dhe të garantojnë mbrojtjen e fëmijëve gjatë viteve të para. Megjithatë, kritikët pretendojnë se politika është krijuar për të përfituar modelin tradicional të familjes dhe për të inkurajuar gratë të qëndrojnë në shtëpi, shkruan France Presse.

Në programin e saj zyrtar, Ministria e Familjes e quan natalitetin një “çështje kyçe” dhe shton se duhet punuar edhe nëse pasoja është “braktisja e përkohshme e tregut të punës për gratë” që duan të jenë me fëmijët e tyre.

Ekspertja e demografisë Irena Kotovska nga Akademia e Shkencave Polake beson se kjo politikë, e krijuar nën ndikimin e kishës, “nuk është efektive”.

Polonia aktualisht ka 38.2 milionë banorë dhe popullsia e saj mund të ulet me 2.3 milionë njerëz deri në vitin 2040, parashikon hulumtimi i Eurostat.

Kategoritë
BotaLajme