Policia e Malit të Zi: Procedoi 28 persona për kontrabandë të gjashtë tonëve kokainë

Drejtoria e Policisë së Malit të Zi njoftoi se, me mbështetjen dhe koordinimin aktiv të Europolit dhe në bashkëpunim me autoritetet ligjzbatuese të Serbisë, Italisë, Kroacisë, Sllovenisë, Spanjës, Portugalisë dhe Holandës, ndoqi penalisht 28 persona të lidhur me kontrabandën prej 6.1 ton kokainë në nivel ndërkombëtar.

Kallëzimi penal përfshin L.C. (47) dhe S.A. (45), shtetas të Italisë, më pas D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Gj. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Z. (69), D.M. (48) dhe Z.G. (43), shtetas të Malit të Zi, si dhe S.M. (45) dhe A.D. (46), shtetas të Serbisë.

Personat e lartpërmendur dyshohen për veprat penale të krijimit të organizatës kriminale dhe prodhimit, posedimit dhe tregtimit të paautorizuar të drogës.

Gjatë finalizimit të aktiviteteve janë kryer masa dhe veprime policore-prokurore në territorin e shtatë shteteve, si dhe janë kryer kontrolle në gjithsej 52 lokacione.

Në Mal të Zi, në zbatimin e aktiviteteve të sipërpërmendura morën pjesë 200 oficerë të Drejtorisë së Policisë, u kontrolluan në 33 lokacione, disa dhjetëra mijëra euro, ora të shtrenjta, karta bankare, dokumente, municion dhe armë, një automjet dhe një skafi u gjet dhe u konfiskua.

Tetë persona nga Nikshiqi, Kotorri, Danilovgradi dhe Podgorica janë arrestuar dhe D.V. është arrestuar në Serbi me fletarrest ndërkombëtar për vepra të tjera penale.

Gjatë vitit 2019, Drejtoria e Policisë filloi masat dhe veprimet policore-prokuroriale për mbledhjen e provave për një grup personash të përbërë nga shtetas të Malit të Zi, Italisë, Serbisë, Kroacisë, Sllovenisë dhe Britanisë së Madhe, të cilët dyshoheshin se ishin përfshirë në kontrabandë transnacionale të kokainës nëpërmjet Rruga jugore Amerikë – Evropë, duke përdorur lloje të ndryshme anijesh.

Përgatitja dhe organizimi i aktiviteteve kriminale kryhej në Mal të Zi, Serbi, Kroaci, Slloveni, Itali, Spanjë – Ishujt Balearik, Ishujt Kanarie, Ishujt Kepi Verde, Emiratet e Bashkuara Arabe, ndërsa realizimi i veprimtarive kriminale u krye. në Portugali – Ishujt Azores, Bregu i Bregut të Fildishtë, Karaibet – Aruba, Grenada, Saba, Antigua dhe Barbuda, Shën Eustatius dhe Shën Martin, sipas Departamentit të Policisë.

Në kallëzim penal janë përfshirë 17 persona, prej të cilëve 13 janë shtetas të Malit të Zi.

Në shkurt të vitit 2020, autoritetet ligjzbatuese të Arubës sekuestruan 5,1 ton kokainë në anijen “Aressa” dhe arrestuan 11 persona – shtetas të Malit të Zi, të cilët u dënuan me burgim nga nëntë deri në 15 vjet.

I dyshuari për organizimin e atij aktiviteti është V.D, shtetas i Malit të Zi, i cili më parë ishte proceduar për kontrabandë të 840 kilogramëve kokainë në një rast tjetër dhe i cili u arrestua në Serbi më 13 korrik 2022, sipas fletarrestit ndërkombëtar.

Kategoritë
LajmeRajoni