Presidenti serb, Vuçiq: Nuk do të ketë kolona refugjatësh në Kosovë

Presidenti i Serbisë theksoi se serbëve nga Kosova u ka dhënë “absolutisht të gjitha garancitë se nuk do të ketë persekutime dhe dëbime të reja” të serbëve dhe se ky është mesazhi i tij “për të gjithë ata që jetojnë këtu dhe kudo në botë”

Presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, deklaroi se nuk do të ketë kolona refugjatësh në Kosovë dhe se serbët do të mbrohen nga persekutimi dhe dëbimi, sipas tij, “përveç nëse NATO-ja dëshiron ta bëjë këtë ose nëse ata marrin pjesë në persekutim dhe dëbimi me njësitë shqiptare”.

Presidenti Vuçiq gjatë adresimit të tij para opinionit, që erdhi pas bisedimeve me përfaqësuesit e serbëve të Kosovës, tha se “autoritetet kosovare kanë vendosur të dëbojnë serbët nga veriu i Kosovës”.

Vuçiq ka thënë se serbët nga Kosova kanë mbështetur lidershipin e Serbisë në kërkimin e një zgjidhjeje kompromisi, “me ç’rast kanë vendosur vija të kuqe për të cilat presidenti nuk ka dashur të flasë”.

Ai theksoi se serbëve nga Kosova u ka dhënë “absolutisht të gjitha garancitë se nuk do të ketë persekutime dhe dëbime të reja” të serbëve dhe se ky është mesazhi i tij “për të gjithë ata që jetojnë këtu dhe kudo në botë”.

Vuçiq më tej theksoi se lidershipi serb po kërkon nga forcat e NATO-s që të bëjnë punën e tyre, duke shtuar se ata janë në Kosovë për të mbrojtur popullatën serbe “nga tërbimi i policisë shqiptare, e jo serbët nga serbët”.

Vuçiq ka vlerësuar se “Rubikoni është kapërcyer” dhe se sot dihet se nëse deri më 1 shtator arrihet një kompromis mes Beogradit dhe Prishtinës për dokumentet dhe targat personale, do të ketë probleme të reja më 31 tetor e kështu me radhë, sepse serbët nuk do të ndalen, “sepse autoritetet e Kosovës vetëm duan të shfuqizojnë shtetin serb dhe ekzistencën e serbëve në Kosovë”.

Ai shtoi se serbët nga Kosova i kanë thënë se, nëse nuk ndalet përndjekja ndaj tyre, në muajin e ardhshëm të gjithë politikanët serbë do të braktisin institucionet e Kosovës dhe se deri në fund të shtatorit këtë do ta bëjnë edhe gjyqtarët, policët dhe zyrtarët tjerë që do të çojë në “zhbërjen e plotë të Marrëveshjes së Brukselit”.

Presidenti serb gjithashtu theksoi se në veri të Kosovës është intensifikuar “çdo lloj aktiviteti i zbulimit” dhe se janë njoftuar me kohë personat që janë “në listën për likuidim të krijuar nga regjimi i Prishtinës, dhe të cilën disa shërbime të huaja e miratuan në heshtje ose me tundje të kokës”.

Duke folur për negociatat e zhvilluara së fundmi në Bruksel me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, Vuçiq tha se Kurti ka thënë se të gjithë në Kosovë duhet të kenë targa RKS, jo targa KS të lëshuara nga UNMIK-u dhe të cilat janë me status neutral.

Ai ka thënë se autoritetet në Prishtinë kujdesen vetëm për shkatërrimin e jetëve të serbëve në Kosovë, dhe se kanë refuzuar të gjitha propozimet e Beogradit dhe se ideja e vetme e tyre është “tortura e popullit serb” dhe “dëbimi përfundimtar i tyre”.

Vuçiq tha se Prishtina ka ofruar një marrëveshje prej gjashtë pikash. Pika e parë janë parimet e përgjithshme të marrëdhënieve dypalëshe, që nënkupton njohjen reciproke të Serbisë dhe Kosovës dhe hyrjen e Kosovës në të gjitha institucionet ndërkombëtare.

Pika e dytë është zgjidhja e problemeve nga e kaluara, problemet e të pagjeturve, të dhunuarve, të shpërngulurve, problemi i shkatërrimit të pronës publike dhe objekteve që Serbia i vodhi Kosovës dhe duhet t’i kthejë, si dhe borxhi i luftës që Serbia duhet të paguajë për Kosovën.

Pika e tretë, për të cilën Vuçiq tha se nuk ishte e qartë për të, është bashkëpunimi ndërmjet Serbisë dhe Kosovës në të ardhmen, dhe pika e katërt kërkon të drejta të barabarta të serbëve në Kosovë dhe shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë.

Pika e pestë kërkon rishqyrtimin e marrëveshjeve të arritura, sepse autoriteteve në Kosovë “nuk u pëlqen Bashkimi i Komunave Serbe”, dhe pika e gjashtë janë marrëveshjet përfundimtare.

Kategoritë
LajmeRajoni