Prishtinë, protestë me rastin e 1 Majit – Ditës Ndërkombëtare të Punëtorëve

Protestuesit pranë Inspektoratit të Punës lëshuan tym me ngjyrë të zezë dhe të kuqe derisa thirrnin njëzëri “Liri, barazi, solidaritet”

Dhjetëra të rinj në Prishtinë kanë protestuar me rastin e 1 Majit – Ditës Ndërkombëtare të Punëtorëve, duke kërkuar zbatim të të drejtave të punëtorëve në Kosovë, raporton Anadolu.

Me thirrjet “Punëtorët punojnë, pronarët fitojnë”, “Punëtori/ja rob i shefit, s’rri deri vonë prej qejfit”, “Poshtë shteti patriarkalo/kapitalist”, “Kapitalizmi vret dhe skllavëron”, protestuesit marshuan nga sheshi “Zahir Pajaziti”, deri tek Agjencioni Ekzekutiv i Inspektoratit të Punës për të vazhduar edhe deri tek ndërtesa e Qeverisë.

Protestuesit pranë Inspektoratit të Punës lëshuan tym me ngjyrë të zezë dhe të kuqe derisa thirrnin njëzëri “Liri, barazi, solidaritet”.

Njëra nga organizatoret e kësaj proteste, Bjeshka Guri, tha se janë mbledhur për ta kundërshtuar shtypjen e klasës punëtore që kap 99 për qind të qytetarëve.

“Secili nga ne, jemi më se të vetëdijshëm për nënçmimin e përditshëm që përjetojmë duke kaluar një jetë të tërë të tjetërsuar nga vetvetja, familja dhe shoqëria. Ky poshtërim vjen kryekëput nga një sistem i cili na sheh edhe na shfrytëzon si vegla për krijim të kapitalit për klasën sunduese. Puna jashtë orarit, puna pa kontrata, rroga minimale 170 euro, vendet e pasigurta të punës, vdekjet, abuzimet, krimet seksuale nuk janë simptoma të një sistemi të keqmenaxhuar. Përkundrazi, janë pjesë të një sistemi të mirë-dizajnuar i cili mbahet e rritet përmes pabarazisë, shtypjes dhe dhunës ndaj klasës punëtore”, tha Guri.

Tutje, ajo tha se vdekjet në vendin e punës nuk janë thjeshtë aksidente dhe se 80 për qind e grave jashtë tregut të punës nuk është thjeshtë papunësi, por “është pasqyrë e shtypjes sistematike ndaj grave përmes ndarjes gjinore të punës që feminizon dhe devalvon punën e kujdesit dhe riprodhimit shoqëror, për të përfituar prej saj pa ndonjë kompensim”.

Sipas të dhënave zyrtare, në Kosovë gjatë vitit 2022 gjithsej nëntë punëtorë kanë vdekur në vendin e tyre të punës.

Kategoritë
LajmeVendi