Profesori i UP-së, Prof.Dr. Nimetullah Hafiz, shpërblehet me çmimin e nderit në Turqi

Në forumin e organizuar nga Presidenca e Diasporës Turke dhe Popujve Mike (YTB), është dhënë çmimi i nderit për profesorin nga Universiteti i Prishtinës, Prof.Dr.Nimetullah Hafiz

200 të diplomuar nga Turqia janë mbledhur në forumin e të diplomuarve , forumi i mbajtur në Stamboll synon që lidhjet mes maturantëve dhe Turqisë të mbeten të forta edhe nëse ata kthehen në vendet e tyre.

Në këtë forum janë ndarë çmime të ndryshme ku me çmimin e nderit është shpërblyer profesori i Universitetit të Prishtinës nga dega  Gjuhë dhe Letërsi Turke (Turkologji), Prof.Dr. Nimetullah Hafiz

Në fjalmin e tij Hafiz tha se pasioni për turkologjinë vazhdon ende

“Fillimisht, do të doja të falënderoja Presidentin e YTB-së Abdullah Eren dhe të gjithë zyrtarët e YTB-së që më vlerësuan të denjë për këtë çmim si të diplomuar në Turqi, duke marrë parasysh kontributin që kemi dhënë në kulturën turke gjatë më shumë se gjashtëdhjetë viteve të jetës sonë. ne kemi kaluar me pasion për turkologjinë. Dëshiroj të them se jam shumë i lumtur që ju njoh. Unë kam lindur në vitin 1939 në qytetin e Prizrenit, i cili njihet si një nga qendrat më të rëndësishme kulturore turke në Ballkan, mjaft larg nga vendlindja ime, Republika e Turqisë. Pasioni për turkologjinë, të cilin e njoha gjatë mësimit të gjuhës turke në shkollën tetëvjeçare “Meto Bayraktar” në Prishtinë pas gjimnazit, vazhdon ende” tha ai

 

Kush është Nimetullah Hafiz ?

Nimetullah HAFIZ u lind në Prizren në vitin 1939. Në vitin 1963 transferohet në Departamentin e Orientalistikës në Universitetin e Beogradit dhe më pas në Sarajevë dhe u diplomua në këtë departament. Tetë vite ka dhënë mësim në shkollën fillore “Meto Bayraktari” në Prishtinë. Hafizi, i cili është një nga shkrimtarët e gjeneratës së parë të krijimtarisë letrare bashkëkohore turke të Kosovës, përfundoi doktoraturën në Fakultetin e Letërsisë së Universitetit të Stambollit në vitin 1976 me temën “Tekstet e letërsisë popullore turke të Prizrenit dhe karakteristikat dialektore”. Është doktori i parë i gjuhës turke. i turqve të Kosovës dhe i diplomuari i parë i Turqisë. Hafız, i cili organizoi akademinë e parë përkujtimore kushtuar Ataturkut pas Luftës së Dytë Botërore, si president i parë, pasi u emërua Shoqata e Kulturës dhe Artit Turk, Dega e Letërsisë “Nâzım Hikmet” “Rruga e Drejtë”, vlerësoi veprat e osman- Historia turke, e cila ishte ruajtur, dhe i shpëtoi nga zhdukja dhe siguroi që të merreshin nën mbrojtje. Në vitin 1974, ai ishte ndër anëtarët e parë themelues të Fakultetit Filozofik të Universitetit të Prishtinës, Departamenti i Studimeve Orientale, por kontributi i tij më i madh në arsimin turk në Kosovë ishte themelimi i Departamentit të Gjuhës dhe Letërsisë Turke, Fakulteti Filologjik, Universiteti. të Prishtinës në vitet 1988-1989. Pas vitit 2000, bashkëshortja e tij Prof. Dr. Së bashku me Tacida Zubcevic Hafız, ai themeloi BAL-TAM (Qendra Kërkimore e Turkologjisë Ballkanike), Qendrën e parë Kërkimore të Turkologjisë në Ballkan dhe Evropën Juglindore dhe Departamentin e Gjuhës dhe Letërsisë Turke në Universitetin Yeni Pazar në Prizren. prof. Hafizi ishte gjithashtu themelues i Departamentit të Mësimdhënies në Klasën Turke në Shkollën e Lartë Pedagogjike të Universitetit të Prishtinës në Prizren në vitin 1991, dhe përsëri në vitin 2000, ai kryesoi komisionin themelues të Departamentit Turk të Fakultetit të Edukimit të Prizrenit. Në Jugosllavi e bëri turqishten që të mësohej si ‘gjuhë botërore’ në Kosovë-Prishtinë. Kërkimet e para shkencore në fushën e gjuhës, letërsisë, historisë, kulturës, historisë së artit dhe folklorit turk, pas Luftës së Dytë Botërore i kreu në Kosovë dhe hodhi themelet e studimeve shkencore në këto fusha.

prof. Hafizi kreu kërkime dhe studime në Universitetin e Ankarasë në Turqi, Universitetet Mainz Gutenberg dhe Freiburg Albert-Ludwigs në Gjermani, Universitetin Ahmet Yesevi në Kazakistan dhe shërbeu si pedagog i ftuar. Ka botuar shumë kërkime shkencore, libra recensionale dhe artikuj për gjuhën, kulturën, folklorin, letërsinë, historinë. Ka qenë redaktor i revistave “ÇEVREN” dhe “BAL-TAM Ditura Turke”, ka marrë pjesë në redaksitë e shumë gazetave dhe revistave, ka shërbyer si kryetar i redaksive të Gazetës “Periudha e Re”. prof. Në kuadrin e BAL-TAM (Qendra e Kërkimeve të Turkologjisë Ballkanike), Hafız është redaktor i botimit të librit me BAL-TAM Journal of Turkness, i cili botohet dy herë në vit për njëzet e tre vjet, dhe përgatit punimet ndërkombëtare. simpoziumet. Themeluesi dhe presidenti i përhershëm i BAL-TAM Prof. Hafizi ka marrë pjesë në shumë simpoziume, kongrese, panele e takime shkencore dhe është vlerësuar me dhjetëra çmime. prof. Hafız së fundmi u vlerësua i denjë për çmime për arritje të jetës nga Fondacioni Turk i Kërkimit të Kulturës dhe Unioni i Shkrimtarëve të Turqisë. Hafiz u mbajt më 7-8 dhjetor 2018 në Antalia nën udhëheqjen e Türk-Egitim Sen dhe organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Sindikatave të Arsimit Euroaziatik. Ai u vlerësua i denjë për “Çmimin e Shërbimit Botëror Turk” në kuadër të “Kongresit Ndërkombëtar të Arsimit dhe Shkencave Sociale”. Hafız-it së fundmi iu dha Çmimi i Vitit i Revistës Ndërkombëtare TÜRKÇEM 2019 dhe Çmimi i Letërsisë “Suzi Çelebi” 2019 nga Shoqata e Shkrimtarëve Turkë të Kosovës. T.R. Dokumentari “Kujtesa e Ballkanit” i Ministrisë së Kulturës, për historitë e tyre të jetës, hyri në top treshen. Ai mori Çmimin e Letërsisë KIBATEK në vitin 2022./Gazetaere

 

Kategoritë
LajmeTë ndryshme