Provokimi i rradhës Serbeve në BiH, me 9 Janar përgatiten për parada ushtarake në Sarajevën Lindore

Anëtarët e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës Srpska sot në Sarajevën Lindore po mbajnë një provë të paradës ceremoniale me rastin e shënimit të Ditës jokushtetuese të RS më 9 janar.

Marrin pjesë të gjitha njësitë organizative të MPB-së së RS-së, ndërsa RTRS raporton se janë prezantuar edhe mjetet dhe armët materialo-teknike, autoblinda të specializuara, motoçikletat e policisë dhe kuadratet.

Festimi i Ditës antikushtetuese të RS-së tashmë ka nxitur reagimin e disa shoqatave nga Sarajeva të cilat synojnë të organizojnë protesta më 9 janar, ndonëse MPB-ja e Kantonit të Sarajevës u bëri thirrje qytetarëve që të përmbahen nga çdo reagim, ndërsa shoqatat të mos kontribuojnë në atmosferën e frikë.

Lidhur me shpalljen e festës më 9 janar, ka reaguar edhe përfaqësuesi i lartë në BeH, Christan Schmidt, i cili ka theksuar se Gjykata Kushtetuese tashmë ka vendosur që festimi i ditës së BeH-së më të vogël. subjekt në mënyrë antikushtetuese dhe se ky vendim është përfundimtar dhe detyrues.

Ai theksoi se të gjitha organet publike dhe zyrtarët duhet t’i përmbahen rendit kushtetues të Bosnjë dhe Hercegovinës dhe se kremtimi i Ditës jokushtetuese të RS “nuk simbolizon një kujtesë kolektive, të përbashkët, e cila kontribuon në forcimin e identitetit kolektiv si një vlerë e një rëndësie të veçantë në një shoqëri multietnike, e bazuar në respektimin e diversitetit”.

RS thotë se ata po vazhdojnë me planet e tyre, pavarësisht nga protestat.

Kategoritë
LajmeRajoni