Pse të gjithë po dërgojnë tanke në Ukrainë? A është e afërt një luftë e re e madhe?

Dorëzimi i tankeve të avancuara Leopard 2 në Ukrainë ka pushtuar vëmendjen e publikut së fundmi. Përveç bisedave për këto tanke në Ukrainë, dorëzimi i tyre është bërë objekt diskutimi si në Rusi ashtu edhe në qarqet politike perëndimore.

Pas njoftimit të Gjermanisë në takimin në bazën Ramstein për dërgimin e tankeve në Ukrainë dhe lejen e dorëzimit të vendeve të gjata që blenë tanke Leopard nga Gjermania, dje erdhi një konfirmim zyrtar nga zyra e kancelarit gjerman Olaf Scholz dhe pak më pas nga Zyra e Presidentit të SHBA-së Joe Biden se ky vend dërgon edhe 31 copë nga tanket e tij më të mira M1 Abrams në Ukrainë.

Diskutime të shumta u mbajtën për dorëzimin e tankeve dhe ndikimin e mundshëm negativ të atij vendimi në situatën e sigurisë në Bashkimin Evropian. Edhe pse vende të shumta kanë dërguar deri më tani shumë pako me ndihma humanitare dhe ushtarake, dërgimi i këtyre tankeve ka tërhequr interesin publik.

Për çfarë lloj tanku po flasim?

Analisti ushtarak dhe politik Neven Kazazoviq shpjegoi për Klix.ba se si ndryshojnë këto tanke nga armët e tjera që i janë dorëzuar Ukrainës deri më tani.

“Tanket e Leopardit janë ndër tanket më të mira në botë. Ata kanë disa veçori që i bëjnë të veçantë. Së pari, është një tank 60 tonësh që zhvillon një shpejtësi prej 70 km/h dhe ka një armë 120 mm. Është i ashtuquajturi varg i lëmuar i fuçisë mbi 5000 metra. Gjëja më e rëndësishme në lidhje me këtë tank është se ai mund të gjuajë në lëvizje. Ai nuk duhet të ndalet dhe të hapë zjarr, ai mund të jetë në lëvizje dhe të gjuajë, ai mund të qëllojë edhe kur të kthehet. Kjo është arsyeja pse është ndryshe nga tanket e tjera”, shpjegoi Kazazović.

Pse dërgimi i tankeve ishte i dyshimtë?

Dërgimi i Leopardëve në Ukrainë u diskutua për disa javë, problemi kryesor u shkaktua nga Gjermania, e cila ndaloi rieksportin, pra shitjen ose dërgimin e tankeve gjermane në vende të tjera, me kontratën për shitjen e këtyre tankeve në vende të tjera.

“Kundërshtarët e dorëzimit të Leopardëve në Ukrainë kanë një argument se Gjermania në fakt po hyn në një konflikt me Rusinë.” Megjithatë, ukrainasit pretendojnë se ata synojnë ta përdorin atë tank në territorin e Ukrainës dhe nuk kanë ndërmend të shkojnë në territorin rus. Prandaj shërben ekskluzivisht për mbrojtje”, tha Kazazoviq.

Asistenti i lartë në Departamentin e Studimeve të Sigurisë dhe Paqes të Fakultetit të Shkencave Politike në Sarajevë, Veldin Kadiq, thotë për Klix.ba se këto konflikte të politikës së jashtme erdhën kryesisht nga kultura strategjike e Gjermanisë, e cila deri në luftën në Ukrainë ishte shumë konservatore dhe të kufizuara përsa i përket intervencionimit të jashtëm dhe dërgimit të pajisjeve ushtarake.

“Një kulturë e tillë e intervencionimit të huaj buron nga hijet dhe mësimet e së kaluarës për shkak të rolit të Gjermanisë në Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore dhe kufizimeve politike për dërgimin e ushtarëve gjermanë ‘atje’ dhe eksportimin dhe importimin e armëve. Kjo është arsyeja pse, gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 20-të, kultura strategjike gjermane bazohej në doktrinën e ish-kancelarit gjerman Helmut Kohl, i cili thotë “që ushtarët gjermanë nuk duhet të qëndrojnë më kurrë aty ku u largua Wehrmacht-i nazist në Luftën e Dytë Botërore”. ka thënë Kadiq.

Pas fillimit të luftës në Ukrainë, Gjermania filloi të ndryshojë politikën e saj dhe e ndihmoi drejtpërdrejt Ukrainën me donacione monetare dhe dërgimin e armëve dhe municioneve. Megjithatë, ajo ende nuk ishte gati të dërgonte një pjesë kaq të rëndësishme të pajisjeve në fushën ushtarake. Kadiq beson se arsyeja kryesore për ndryshimin e qëndrimit të Gjermanisë ishte presioni nga vendet e tjera.

A do të ketë trazira të mëdha në front?

Megjithatë, nuk do të ketë ndryshime kardinale në fushë. Edhe pse tanket Leopard janë shumë më të avancuara se ato të përdorura nga Ukraina dhe Rusia tani dhe me siguri do të jenë shumë të dobishme për ushtrinë ukrainase, sasia e tankeve që do të dorëzohen nuk është e mjaftueshme.

“Tanket Leopard 2, nëse vijnë në fushën e betejës ukrainase, do të ishin një rifreskim i rëndësishëm ushtarak. Por për sa i përket ndikimit të tyre në rrjedhën e luftës, duhet të merren parasysh faktorë të tjerë si numri i tankeve që do të dorëzohen. Vlerësimi i Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike është se rreth 100 tanke janë të nevojshme minimalisht për një lloj ndryshimi në fushën e betejës, ndërsa ministri ukrainas i Mbrojtjes kërkon një dërgesë prej 300 tanke. Edhe pse shpërndarja e tyre nuk duhet të jetë kërkuese logjistike, sepse ato janë kryesisht të vendosura në vendet evropiane që janë të gatshme të përfshihen, vlerësimet e përafërta tregojnë se do të duheshin tre deri në gjashtë javë që ekuipazhi operativ dhe stafi mbështetës të arrijnë ekspertizën e tyre”, tha Kadić. .

A ka Gjermania arsye për shqetësim?

Arsyeja kryesore pse Gjermania hezitoi në lidhje me vendimin për të dorëzuar tanket e saj në Ukrainë ishte kërcënimi ndaj sigurisë dhe situatës së saj ekonomike. Megjithatë, sipas analistit ushtarako-politik, nuk ka arsye për shqetësim. Dhe siç e shohim, deri më tani pala ruse nuk e ka bërë të ditur vendimin zyrtar të Gjermanisë.

“Unë nuk mendoj se Rusia do të bëjë asgjë për këtë dhe se do të ndryshojë shumë pozicionin e Gjermanisë, sepse edhe pse Gjermania nuk është një fuqi e madhe ushtarake, ajo ka armë të jashtëzakonshme siç është tanku Leopard 2. Kështu që nuk mendoj do të sjellë shumë ndryshime. Sidomos jo në një kuptim global.”përfundoi Neven Kazazoviq.

Kategoritë
BotaLajme