Pse trajneri japonez u përkul para tifozëve?

Trajneri JAPONEZ Hajime Moriyasu ka gëzuar kroatët dhe mbarë botën pasi skuadra e tij humbi ndeshjen kundër Kroacisë mbrëmë. Moriyasu doli para fansave japonezë dhe u përkul thellë dhe një foto e lëvizjes së tij bëri xhiron e botës. Edhe pse disa media raportuan se Moriyasu u përkul para kroatëve, kjo nuk është e vërtetë. Ai u përkul para japonezëve dhe shumë pyesin pse e bëri këtë.

Nuk ka shtrëngim duarsh në kulturën japoneze, kështu që çdo japonez përkulet disa herë në ditë. Ka një sërë rregullash adhurimi në Japoni dhe çdo japonez duhet t’i respektojë ato. Prandaj, ai nuk përkulet në të njëjtën mënyrë, le të themi, një profesori dhe një kolegu, ashtu siç nuk i përulet njësoj shokut të skuadrës dhe trajnerit.

Ka rregulla se si, kur dhe kujt duhet të përkulet. Japonezët i mësojnë që në fëmijëri dhe i ndjekin çdo ditë në komunikim me prindërit, të afërmit, kolegët në punë, persona të panjohur dhe të njohur. Rregullat janë të përcaktuara rreptësisht dhe matematikisht të sakta.

Përkulja quhet ojigi
Pra, nëse pyet japonezët, Moriyasu nuk bëri asgjë spektakolare.

Ojigi është një veprim i uljes së kokës ose pjesës së sipërme të bustit që zakonisht përdoret si shenjë përshëndetjeje, respekti, faljeje ose mirënjohjeje në situata sociale ose fetare.

Historikisht, ojigi ishte i lidhur ngushtë me samurai. Ngritja e klasës së luftëtarëve në periudhën e Kamakura (që përfshin shekujt 12, 13 dhe fillim të shekujve 14) çoi në krijimin e shumë manualeve të disiplinës dhe etikës së luftëtarëve, të cilët përmbanin udhëzime për mënyrat e duhura të përkuljes për samurai.

Me kalimin e kohës, etiketa e luftëtarëve u përhap në popullatë dhe zakonet e sotme ojigi bazohen kryesisht në doktrinat e shkollës së sjelljes së luftëtarëve Ogasawara, e cila u themelua afërsisht 800 vjet më parë.

Ato ndryshojnë në kënde

Jo të gjitha harqet në Japoni janë të njëjta. Dallimi në statusin shoqëror përcakton thellësinë e përkuljes, domethënë këndin në të cilin dikush do t’i përkulet dikujt.

Për shembull, eshaku është një hark në botën e biznesit mes njerëzve që kanë të njëjtin status. Ata përkulen me kokën e tyre në një kënd prej 15 gradë.

Keirei është një hark në një kënd prej 30 gradë. Është varianti më i përdorur i ojigit në komunikimin e biznesit japonez. Ajo jep një ndjenjë më formale se eshaku, por është më pak formale se saikeirei, lloji i fundit i ojigit. Keirei zakonisht kryhet me pjesën e sipërme të trupit të përkulur në rreth 30°.

Në pozicionin e harkut, vështrimi duhet të fiksohet në dysheme afërsisht 1 metër para këmbëve. Skenarët e mundshëm të përdorimit të harkut përfshijnë përshëndetjen e klientëve, hyrjen në një takim dhe falënderimin e eprorëve për punën.

Trajneri japonez iu përul saikeirei mbrëmjen e djeshme
Gjesti më i lartë i mundshëm i respektit në Japoni është harku saikeirei, që fjalë për fjalë do të thotë “gjest i respektit më të lartë”. Është një hark ojigi që tregon respektin më të madh për palën tjetër dhe përdoret kryesisht kur përshëndetni njerëz shumë të rëndësishëm dhe kur kërkoni falje ose kërkoni favore të mëdha.

Saikeirei karakterizohet nga një anim edhe më i thellë i pjesës së sipërme të trupit sesa keirei, zakonisht diku midis 45° dhe 70°. Përveç kësaj, duke qenë se saikeirei përdoret vetëm në situata të vështira, personi pritet të qëndrojë ende në pozicionin e përkuljes për një kohë relativisht të gjatë për të treguar respektin dhe sinqeritetin e tij.

Sa i përket pozicionit të duarve, burrat duhet t’i mbajnë ato në mënyrë natyrale në të dyja anët e këmbëve, ndërsa gratë shpesh i vendosin duart në bark.

Pra, sa më i madh të jetë respekti dhe sa më i thellë të jetë falja, aq më i thellë do të jetë përkulja dhe do të zgjasë.

Fotot e harkut të trajnerit japonez mbrëmë tregojnë se ai u përkul aq thellë dhe qëndroi për disa kohë në atë pozicion. Pra, ishte një tundje me kokë për saikeirei dhe mund të konkludohet se ishte një shprehje e respektit maksimal për fansat dhe se ai u kërkoi falje atyre.

 

 

Kategoritë
Sport