Qendrat e thirrjeve që shesin kriptovaluta të rreme joshin gjermanët të investojnë më shumë se 2 milionë euro

Autoritetet e zbatimit të ligjit dhe ato gjyqësore nga Bullgaria, Qiproja, Gjermania dhe Serbia, të mbështetura nga Europol dhe Eurojust, kanë bashkuar forcat kundër grupeve të krimit të organizuar të përfshirë në mashtrimin e investimeve në internet.

Ky rrjet kriminal, i cili përbëhet nga një numër aktorësh të ndryshëm kriminalë që operojnë përmes qendrave të thirrjeve, joshi viktimat për të investuar shuma të mëdha parash në skema mashtruese të kriptomonedhave. Europol ka krijuar një Grup Punues Operacional për të mbështetur hetimet ndërkufitare.

Aksioni që u krye javën e kaluar çoi në 15 arrestime, 14 prej tyre në Serbi dhe një në Gjermani. Më pas janë marrë në pyetje gjithsej 261 persona, disa prej të cilëve janë në pritje të ndjekjes penale (42 në Bullgari, dy në Qipro, tre në Gjermani dhe 214 në Serbi).

Janë kontrolluar 22 lokacione (pesë në Bullgari, dy në Qipro, 15 në Serbi) dhe sekuestrimet përfshinin tre kuleta harduerike me rreth një milion dollarë kriptovaluta dhe rreth 50,000 euro para të gatshme, tre automjete, pajisje elektronike dhe kopje rezervë të të dhënave. dokumentacionin.

Të dyshuarit përdorën reklama të mediave sociale për të joshur viktimat në faqet e internetit të operuara fshehurazi nga kriminelët që ofronin mundësi të jashtëzakonshme investimi në kriptomonedha. Viktimat, kryesisht nga Gjermania, fillimisht do të investonin shuma të vogla treshifrore.

Rritjet e rreme të çmimeve që çuan në fitime të supozuara fitimprurëse për investitorët më pas i bindën ata të bënin transferta të shumave më të mëdha. Aktualisht vlerësohet se dëmi financiar i viktimave gjermane është mbi dy milionë euro, ndërsa viktima kanë edhe vende të tjera si Zvicra, Australia dhe Kanadaja. Hetimi sugjeron se numri i rasteve të paraportuara ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë.

Kjo do të thotë se fitimet e paligjshme të realizuara nga grupet kriminale, me të paktën katër qendra telefonike në Evropën Lindore, mund të jenë në qindra milionë euro, thuhet në deklaratën zyrtare të Europol.

Kategoritë
BotaLajme