Qeveria e RS në BeH shfaqi një flamur 500 metra të gjatë për të festuar festën antikushtetuese që çoi në mijëra vdekje

Si pjesë e përkujtimit të 9 janarit, ditës antikushtetuese të entitetit të Republikës Srpska, pjesëmarrësit shpalosën flamurin e RS, 527 metra i gjatë dhe 4.6 metra i gjerë. Kjo u kujtoi shumë njerëzve faktin që filloi 9 janari, që është luftë dhe vuajtje.

Në paradën ceremoniale që u mbajt sot morën pjesë 2500 pjesëtarë të MPB-së dhe përgjatë gjithë rrugës u shpalos flamuri i RS-së mbi 500 metra i gjatë.

Midis atyre që mbajtën flamurin nëpër rrugët e Sarajevës Lindore ishin presidenti i Republika Srpska Milorad Dodik, kryeministri Radovan Višković, kryetarja e Presidencës së BiH-së, Željka Cvijanović.

Ajo që u festua sot nga kreu i RS në Lukavicë, nga viti 1992 deri në vitin 1995, shkaktoi vuajtje, vuajtje dhe mijëra vdekje. Vetëm në Sarajevë, mbi 11,000 njerëz u rrethuan për 1,425 ditë. Dhe pikërisht për kujtimin e atyre viktimave, në vitin 2012, për nder të tyre u rreshtuan 11.541 karrige të kuqe.

Pikërisht kjo është arsyeja e paralelizmit mes flamurit dhe karrigeve dhe paraleles se kush çfarë feston dhe kush çfarë përkujton.

Kujtojmë se Gjykata Kushtetuese në dy raste ka vendosur që festimi i 9 janarit si Dita e RS-së është antikushtetuese sepse ajo datë nuk simbolizon kujtesën e përbashkët.

Autoritetet në RS kanë refuzuar edhe një herë vendimet e institucioneve të BiH dhe thirrjet e Përfaqësuesit të Lartë Christian Schmidt dhe disa ambasadave perëndimore për t’u kthyer në kornizën kushtetuese.

 

Kategoritë
LajmeRajoni