Rama: Nuk duhet të kontribuojmë në tjetërsimin e Serbisë nga BE-ja, duhet ta angazhojmë

Në një intervistë për Euractiv, kryeministri shqiptar Edi Rama tha se është në interesin më të mirë të vendeve të Ballkanit Perëndimor që të bëjnë detyrat e shtëpisë duke përmbushur kriteret për anëtarësim në BE dhe të mos mashtrojnë në provim.

Samiti BE-Ballkani Perëndimor mbledh së bashku liderë nga rajoni, përfaqësues të institucioneve të Bashkimit Evropian, si dhe shtete anëtare të BE-së. Rama theksoi rëndësinë që samiti BE-Ballkani Perëndimor të mbahet për herë të parë në një nga vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Kush mund ta imagjinonte vetëm pak vite më parë që BE-ja do të shkonte përtej rrezes së saj dhe Këshilli do të shkonte në një vend që nuk është anëtar i BE-së për të mbajtur një samit. Dhe nuk është thjesht një manifestim, një ngjarje, është më shumë se kaq, është detyrim, ky është mesazhi”, tha Rama.

Kryeministri i Shqipërisë vuri në dukje se situata aktuale gjeopolitike, së bashku me kërcënimet e pandemisë dhe ndryshimeve klimatike, e kanë bërë më të ndërgjegjshëm BE-në për rëndësinë dhe cenueshmërinë e rajonit.

Kjo mund të shihet edhe në ndryshimin e qëndrimit të Francës ndaj zgjerimit, mbështetja e së cilës për perspektivën e BE-së të Ballkanit Perëndimor ishte një surprizë për Ramën.

Megjithatë, shtrirja e këtij interesi të ripërtërirë ende mund të vihet në dyshim.

“Unë besoj se janë më shumë se fjalë, tani për sa i përket interesit të mirëfilltë, por interesi i përgjithshëm a do të përkthehet në veprim? Dhe a do të mjaftojë veprimi? Nuk e di”, tha Rama.

Duke reflektuar mbi situatën gjeopolitike në rajon, e cila u ndikua shumë nga lufta në Ukrainë, Rama pranoi ndikimin rus në Ballkanin Perëndimor, kryesisht në “territoret serbe”, por paralajmëroi kundër tjetërsimit të Serbisë, e cila mori shumë kritika për duke mos respektuar masat kufizuese.BE ndaj Rusisë për luftën në Ukrainë.

“Duhet të jemi të vetëdijshëm për rrezikun, në asnjë mënyrë nuk duhet të kontribuojmë në tjetërsimin e Serbisë, duhet të angazhojmë Serbinë”, theksoi Rama.

Kategoritë
LajmeRajoni