“Rusia e bart frikën e saj nga lufta në Ballkan”

Derisa lufta e Rusisë kundër Ukrainës vazhdon, Specialisti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare Assoc. Dr. Duke kujtuar se Rusia është pozicionuar si mbrojtëse e lidhjeve historike dhe e serbëve dhe ortodoksëve në Ballkan, Fatih Fuat Tuncer tha: “Rusia i frikësohet luftës… Ndërsa lufta që Rusia ka bërë kundër Ukrainës vazhdon, Specialisti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare Assoc. Duke kujtuar se Rusia është pozicionuar si mbrojtëse e lidhjeve historike dhe e serbëve dhe ortodoksëve në Ballkan, Fatih Fuat Tuncer tha: “Rusia mund të synojë të krijojë shqetësim në Perëndim duke bartur frikën e luftës në Ballkan”.

Specialisti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin Gelisim të Stambollit (IGU), Assoc. Dr. Fatih Fuat Tuncer tha: “Sigurisht, kjo traumë nuk u shfaq në një ditë të vetme. Pajtimi i përkohshëm midis Perëndimit dhe Rusisë pas Luftës së Ftohtë, zgjerimi i Perëndimit në ish-interlandin sovjetik dhe transformimi i ish-Bllokut Lindor. vendet brenda NATO-s dhe BE-së dhe ristrukturimi i Rusisë pas Putinit. U prish sepse ai donte të kthehej në ditët e tij të lavdisë së vjetër.” Ai tha: “Sëmundja ‘e dështuar’ në Perëndim është përhapur edhe në Rusi”

Tuncer vazhdoi fjalën e tij si më poshtë: “Nga ana tjetër, ndërsa Lufta e Ftohtë sapo kishte përfunduar dhe po prodhohej teza e ‘fundit të historisë’ dhe shpallej fitorja e pakthyeshme e Perëndimit, një problem i ri u ngrit pikërisht në mes të Evropës. në vitet ’90: Jugosllavia. Mjedisi i luftës që filloi në Ballkan bëri që atmosfera optimiste që u shfaq në Perëndim të shpërbëhej brenda një kohe të shkurtër. Perëndimi shpejt e legjitimoi këtë pavarësi duke shpallur pavarësinë e tij të njëanshme pavarësisht Marrëveshjes së Dejtonit në Bosnje dhe Rezoluta 1244 e KS të OKB-së (sipas këtij vendimi Kosova është pjesë e Serbisë) Dhe përsëri, pas pavarësisë së Maqedonisë (sot Maqedonia e Veriut), problemet e përjetuara si me shqiptarët brenda dhe me Greqinë dhe Bullgarinë jashtë vendit. Birrat, si të thuash, na tregojnë se sa e mbushur është fundi i tapetit. Ajo që ndodhi sot në Ukrainë, në Krime dhe Gjeorgji, tregon se sëmundja e “dështuar” në Perëndim është përhapur edhe në Rusi. Pavarësisht presupozimit se marrëdhëniet ndërkombëtare kanë një mjedis kaotik, ajo që përjetohet sot tregon në fakt se një situatë e re si ‘të jesh i barabartë me të barabartët dhe i pabarabartë me të pabarabartë’ krijon një zonë të re legjitimiteti në marrëdhëniet ndërkombëtare. Kjo situatë e re legjitimiteti duket se ndikon më shumë në Ballkan”.

“Ajo mund të prekë të gjithë rajonin si një domino” Tuncer, i cili deklaroi se edhe një mundësi e vogël e konfliktit në rajon mund të prekë të gjithë rajonin si një domino, tha, “Rusia pozicionohet si mbrojtëse e lidhjeve historike dhe e serbëve. dhe ortodoksë në Ballkan. Frika është se ajo është e rrethuar nga Ukraina. Hapja e kartës së Ballkanit nga Rusia kundër Perëndimit. Rusia mund të synojë të krijojë shqetësim në Perëndim duke bartur në këtë mënyrë frikën e luftës në Ballkan. Megjithatë, një lufta e mundshme nuk do të jetë një luftë e kufizuar. Pasojat e saj do të prekin thellësisht të gjithë botën. Një luftë e tillë, veçanërisht Tuncer, i cili ka arritur të krijojë zonën e tij të rehatisë pas Luftës së Ftohtë, do të tronditë thellë BE-në.” “Për këtë arsye , BE, SHBA dhe Rusia Duket e domosdoshme që të shmangni një politikë fakti të kryer në rajon. Sepse gërvishtja e ndjeshmërisë në zonë do të ketë pasoja të pakthyeshme. Në këtë pikë, Turqia dhe fuqitë e tjera rajonale kanë përgjegjësi të mëdha. Kaosi në të cilin do të hyjë rajoni do të prekë thellë edhe Turqinë. Kjo është arsyeja pse Turqia duhet të jetë në gjendje të komunikojë me të gjitha palët në krizën e Ukrainës dhe të përdorë politikën e saj për të mos hequr dorë nga diplomacia dhe të jetë një lehtësuese edhe për rajonin”, tha ai.

Kategoritë
Lajme