Sa herë në ditë shkoni në tualet? Numri i “vizitave” të zbuluara, që nuk është një shenjë e mirë

Mesatarisht, shumica e njerëzve e vizitojnë tualetin rreth gjashtë ose shtatë herë në ditë – edhe pse kjo është paksa e ndryshme për të gjithë.

Edhe të shkosh në tualet gjatë natës është në fakt krejt normale, thonë ekspertët. Urologu britanik Petr Holi pohon se një ekzaminim nga një specialist është i nevojshëm nëse urinoni më shumë se dhjetë herë në ditë.

“Të shkosh në tualet më shumë se dhjetë herë mund të jetë një shenjë se diçka nuk është në rregull sepse një sërë sëmundjesh mund të na bëjnë të urinojmë më shpesh se zakonisht”, tha ai. Këtu përfshihen sëmundje të tilla si…

1. Diabeti: “Kur ka shumë sheqer në gjak, veshkat tona detyrohen të punojnë edhe më shumë për të filtruar dhe thithur glukozën dhe ta nxjerrin atë si urinë”, shpjegoi Holley. Kur dikush konsumon shumë sheqer dhe urinon shumë, kjo tregon se ai mund të ketë diabet të tipit 2.

2. Goditja në tru: Një goditje ndodh kur një enë gjaku që transporton oksigjen në tru bllokohet ose çahet dhe mund të krijojë probleme me sistemin tonë nervor qendror. “Nervat e lidhur me fshikëzën mund të preken dhe si rezultat mund të na duhet të urinojmë më shpesh ose të humbasim aftësinë për të mbajtur fshikëzën tonë”, tha Holley.

3. Prostata e zmadhuar: Shumica e meshkujve kanë një prostatë të zmadhuar – gjëndër që ndodhet pranë fshikëzës së mashkullit dhe është më e zakonshme tek meshkujt mbi 50 vjeç. “Kjo mund të ushtrojë presion shtesë në fshikëzën dhe uretrën dhe të shkaktojë rritje të shpeshtësisë së urinimit si dhe më shumë vështirësi në urinim”, tha ai.

4. Kanceri i fshikëzës: “Fshikëza është një pjesë jetike e procesit të urinimit dhe një tumor në të mund të ndikojë në mënyrën se si urinojmë”, tha Holley. Mund të na duhet të urinojmë më shpesh se zakonisht, mund të ndjejmë dhimbje ndërsa e bëjmë këtë, dhe gjithashtu mund të krijojë një ndjenjë të nevojës për të urinuar edhe kur fshikëza nuk është plot.

5. SST: Klamidia dhe gonorrea janë ndër sëmundjet ngjitëse seksuale më të diagnostikuara në MB dhe të dyja shoqërohen me rritje të urinimit. “Ato gjithashtu mund të krijojnë një ndjesi djegieje kur urinojmë, turbullojmë urinën ose krijojmë një erë të fortë”, shpjegoi zoti Holley.

6. Infeksionet e traktit urinar: Infeksionet e traktit urinar ndodhin shpesh kur bakteret hyjnë në uretër dhe shkaktojnë inflamacion. “Kjo mund të çojë në urinim më të shpeshtë, si dhe një ndjesi djegieje apo edhe gjak në urinë”, shtoi ai.

7. Shtatzënia: Është e logjikshme që me rritjen e foshnjës, ajo ushtron gjithnjë e më shumë presion mbi fshikëzën e nënës dhe shkakton urinim më të shpeshtë. Megjithatë, frekuenca e urinimit mund të ndodhë në fazat shumë të hershme përpara se një grua të kuptojë se është shtatzënë. “Shkaktohet nga një rritje e hormoneve progesterone dhe gonadotropinës korionike njerëzore”, tha doktori.

8. Konsumimi i tepërt i kafeinës: “Kafeina vepron si diuretik dhe shkakton një rritje të ekskretimit të ujit përmes urinës”, shpjegoi Holley.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi