Sa kohë mund të qëndrojmë zgjuar? Përgjigja mund t’ju habisë

Gjumi është i nevojshëm për të gjitha funksionet trupore dhe mungesa e gjumit mund të rrisë rrezikun e një sërë gjendjesh shëndetësore si sëmundjet e zemrës, obeziteti dhe diabeti dhe depresioni. Por sa kohë mund të qëndrojë zgjuar një mashkull?

Sipas të dhënave të vitit 1963, 17-vjeçari Randy Gardner nuk ka fjetur gjithsej 11 ditë e 25 minuta, duke vendosur kështu rekordin botëror për kohën më të gjatë që dikush ka qëndruar zgjuar.
Ka gjithashtu informacione se Robert McDonald arriti të qëndrojë zgjuar për 18 ditë e 22 orë në vitin 1986, por ai nuk u monitorua nga afër nga shkencëtarët apo mjekët gjatë thyerjes së rekordit.

Duke qenë se është një lëvizje jo shumë e shëndetshme, Libri i Rekordeve Guinness nuk dëshiron të marrë pjesë në këtë arritje që nga viti 1997, për të mos nxitur njerëzit të marrin vendime jo të shëndetshme.

Është e rëndësishme të theksohet se mjekët theksojnë rëndësinë e gjumit, të paktën gjashtë deri në tetë orë gjumë në të njëjtin interval çdo 24 orë, megjithëse janë të vetëdijshëm se shumë njerëz nuk e respektojnë as atë, gjë që vlen veçanërisht për studentët që dinë se si. për të kaluar 24 orë pa gjumë.

Hulumtimet për këtë nuk janë kryer kurrë siç duhet, pasi konsiderohet çnjerëzore testimi i tij te njerëzit. Megjithatë, hulumtimi u krye në minjtë në vitin 1989 kur u tregua se këto kafshë mund të jenë pa gjumë midis 11 dhe 32 ditë para se të ngordhin.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi