Schmidt dërgoi një notë diplomatike në ambasadën kroate në BiH për shkak të Milanoviçit

Zyra e Përfaqësuesit të Lartë në Bosnje dhe Hercegovinë, Christian Schmidt, i ka dërguar dje një notë diplomatike Ambasadës Kroate në Sarajevë lidhur me deklaratat e presidentit Zoran Milanovic.

Milanovic ka thënë vazhdimisht se Schmidt u zgjodh ilegalisht në postin e Përfaqësuesit të Lartë për shkak se ai nuk u konfirmua nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara.

Sipas Jutarnji list, Schmidt i referohet deklaratave të Milanovicit në një notë proteste dhe kujton se Kroacia është nënshkruese e Marrëveshjes së Dejtonit dhe Aneksit 10, gjegjësisht Marrëveshjes për zbatimin civil të marrëveshjes paqësore, e cila përcakton edhe qëndrimin e Përfaqësuesit të Lartë.

“Zyra e Përfaqësuesit të Lartë, në këtë kontekst, kërkon nga autoritetet kroate që të përmbahen nga akuzat e pabaza në lidhje me emërimin dhe statusin e Përfaqësuesit të Lartë,” shkroi Schmidt në një notë proteste drejtuar Ambasadës Kroate në BiH.

Kujtojmë se Milanoviq ka thënë disa herë në muajin e fundit se Schmidt është zgjedhur ilegalisht dhe i ka bërë thirrje që të shfrytëzojë kompetencat e Bonit dhe të ndryshojë ligjin zgjedhor në BeH.

Kujtojmë se Rusia kundërshtoi zgjedhjen e Schmidt-it për anëtar të përhershëm të Këshillit të Sigurimit, kështu që Këshilli për Zbatimin e Paqes, përkatësisht Bordi i tij Drejtues nuk u emërua unanimisht. Nga ana tjetër, bashkësia ndërkombëtare thotë se nuk kishte nevojë as për një rezolutë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe se paraardhësi i tij nuk u zgjodh në atë mënyrë.

Kategoritë
LajmeRajoni