Serbi: Qindra kërkesa për heqjen e grafiteve kushtuar kriminelit Ratko Mlladiq

Iniciativa e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut (YIHR) ka dorëzuar 308 aplikacione në shërbimet komunale në 10 qytete dhe komuna në Serbi, duke kërkuar heqjen e muraleve dhe grafiteve që festojnë kriminelin e luftës Ratko Mlladiq.

Në deklaratën e Nismës Rinore, thuhet se shërbimet komunale të qyteteve dhe komunave kanë “obligim ligjor që të pastrojnë fasadat në Serbi nga vizatimet e Mlladiqit dhe kriminelëve të tjerë të luftës, por edhe nga të gjitha grafitet e tjera që bëjnë thirrje për urrejtje, si p.sh. shenja ‘Z’, një simbol i agresionit rus ndaj Ukrainës.

Ato 308 aplikime për heqjen e grafiteve dhe muraleve kushtuar Mlladiqit pasuan në bazë të informacioneve nga mbi 120 qytetarë nga e gjithë Serbia që Iniciativa mori gjatë fushatës “Të mos vonojë më e vërteta”, në të cilën u hartuan muralet e rrugëve. nga shtatori deri në dhjetor 2022.

Nga 308 grafite dhe murale kushtuar kriminelit Mlladiq, më shumë se 250 prej tyre janë në territorin e Beogradit, gjë që “tregon reagimin e organizuar dhe masiv të grupeve të dhunshme ndaj kërkesës së Iniciativës për heqjen e muralit të Mlladiqit në cep”. të rrugëve Njegoševa dhe Alekse Nenadović në qendër të Beogradit”, thuhet në deklaratë. YIHR.

Iniciativa ftoi shërbimet komunale të kryeqytetit serb dhe komunës së Beogradit të Vraçarit që simbolikisht të nisin aksionin e pastrimit të muraleve kushtuar kriminelit Mlladiq nga ato dy rrugë ku krah për krah janë muralet e Ratko Mlladiqit dhe komandantit çetnik. nga Lufta e Dytë Botërore, Dragoljub Draža Mihailović.

“Ekzistenca e tyre, d.m.th largimi i tyre, është një semafor që tregon nëse ligji apo krimi respektohet në Serbi,” tha Nisma Rinore në një deklaratë, e cila pohoi se muralet dhe mbishkrimet që “romantizojnë kriminelët e luftës apo të luftës” janë krijuar si një rezultat i “festimit të luftës së kriminelëve që vjen prej vitesh nga majat e shtetit”.

Kategoritë
LajmeRajoni