Serbia ka mbetur pa punëtorë sezonalë, Nepalët dhe Uzbekët punojnë në fusha

Nëse jeni përpjekur të bëni ndonjë gjë dhe të punësoni punëtorë ndihmës, jeni përballur me një problem në rritje në Serbi – mungesën e punëtorëve. Pra, në plantacionet në Vojvodinë mund të takoni nepalezë që mbledhin tranguj, domate dhe speca, shkruan gazeta Danas.

Danas kujton se për këtë kanë paralajmëruar prej kohësh punëdhënësit, kompanitë e vogla, prodhuesit në bujqësi, pemëtari, por edhe zejtarë të ndryshëm.

“Nuk ka fuqi punëtore, ia dalim në mob me kolegë dhe miq, familja ndihmon dhe nuk e di sa do të jetë kështu. Tashmë kemi reduktuar prodhimin për shkak të kësaj sepse nuk ka kush të mbledhë dhe paketojë perime”, thotë Ileš B., një kultivues i perimeve nga Vojvodina.

Sot shkruhet se, për shembull, në Gospodjinci, një vend i populluar në rrugën midis Zrenjaninit dhe Novi Sadit, punëtorët nga Nepali mbledhin tranguj, ndërsa në Çelarevë mbledhin dhe rendisin specat dhe domatet.

Sa punëtorë të huaj janë angazhuar në punë sezonale këtë vit, mund të merret me mend vetëm duke shqyrtuar të dhënat nga Administrata Tatimore, Shërbimi Kombëtar i Punësimit, Regjistri Qendror për Sigurimet Shoqërore dhe Aleanca Kombëtare për Zhvillimin Ekonomik Vendor, nga ku lind ideja se fermat bujqësore me origjinë regjistrojnë punëtorët në punë të përkohshme dhe të rastësishme në bujqësi.

“Aktualisht, shumica e punëtorëve në ferma janë nga Uzbekistani, India dhe Kazakistani. Ka 293 punëtorë në fusha nga Uzbekistani, 257 nga India, 39 nga Kazakistani. Ka edhe nga vende të tjera, por ata janë individë”, shpjegon për Danas Ivan Radak, kreu i njësisë së marrëdhënieve me publikun në NALED.

Kategoritë
LajmeRajoni