Serbia po kërkon zgjidhje për të përmirësuar situatën energjetike, një nga idetë është energjia bërthamore

Ministri i Financave i Serbisë, Sinisha Mali, ka nënshkruar kontratë me kompaninë norvegjeze “Rystad Energy”. Kjo kompani u angazhua për të ofruar propozime efektive për zgjidhjen e situatës energjetike për 1.5 milionë dollarë, dhe një nga idetë është ndërtimi i një termocentrali bërthamor.

Ideja e ndërtimit të një centrali bërthamor serb po kthehet në fokus, ose siç propozoi presidenti serb Aleksandar Vuçiç, që ky vend të bëhet bashkëpronar i një prej centraleve bërthamore në rajon, me shumë gjasa në Hungari.

Në propozimin e kompanisë së punësuar nga qeveria serbe, është një plan energjetik i ndarë në pesë faza. Faza e katërt është ajo që flet për “Serbinë me energji bërthamore”.

Në këtë kuptim, për Serbinë do të përcaktohen tre rrugë të mundshme – tranzicion i shpejtë (investime të forta në energji të reja dhe teknologji të reja), tranzicion i ngadalshëm (mbështetje më e madhe në energjinë ekzistuese, më pak investime në të reja), faza e tretë (Serbia në energjinë bërthamore, përdorim teknologjitë e reja bërthamore).

Portali serb thekson se duke pasur parasysh këto informacione, nuk është për t’u habitur që Vuçiq së fundmi foli sërish për termocentralin bërthamor kur tha se kishte diskutuar me kryeministrin hungarez Viktor Orban që Serbia të bëhet bashkëpronar i Paksh 1 dhe Paksh 2. termocentralet.bashkëpronësia paguhet me para ose valorizohet me bashkëpronësi në një kompani serbe.

Vuçiq gjithashtu ngriti të njëjtën çështje në nëntor 2021, përveç se atëherë partneri supozohej të ishte një kompani ruse.

Kategoritë
LajmeRajoni