SHBA-ja për herë të parë nuk mori atë që donte ! ‘Lufta e naftës’ nxehet

Ministria e Jashtme e Arabisë Saudite deklaroi se administrata amerikane donte që vendimi për uljen e prodhimit të naftës nga grupi OPEC+ të shtyhej me një muaj, por kjo vonesë do të kishte “pasoja të pafavorshme ekonomike”.

Lidhur me këtë çështje është dhënë një deklaratë me shkrim nga Ministria e Punëve të Jashtme.

Në deklaratën se qeveria e Arabisë Saudite shqyrtoi deklaratat e bëra pas vendimit të grupit OPEC+ për të ulur prodhimin e naftës me 2 milionë fuçi në ditë nga nëntori, thuhej se qeveria i hodhi poshtë plotësisht këto deklarata, të cilat “përpiqen të krijojnë përshtypjen se OPEC+ Vendimet janë marrë jashtë kuadrit ekonomik dhe nuk janë të bazuara në fakte”.

Në deklaratë, ku thuhet se vendimet e përmendura janë marrë bashkërisht nga vendet e grupit OPEC+, theksohet se rezultatet e takimeve të tilla të grupit OPEC+ janë miratuar kolektivisht nga vendet anëtare, ato nuk janë specifike për asnjë vend dhe janë marrë në konsideratë. llogarisin bilancin e ofertës dhe kërkesës në tregjet e naftës.

Në deklaratë thuhet se grupi OPEC+ i merrte vendimet e tij në mënyrë të pavarur sipas praktikave të pavarura përgjithësisht të pranuara të organizatave ndërkombëtare.

Duke theksuar rëndësinë e dialogut dhe shkëmbimit të pikëpamjeve me aleatët dhe partnerët jashtë grupit OPEC + në lidhje me kushtet e tregut të naftës, në deklaratë thuhet se Uashingtoni ofroi “të shtyjë vendimin për një muaj” gjatë konsultimeve të vazhdueshme me administratën amerikane nga Arabia Saudite.

Përpjekja për të shtrembëruar faktet në lidhje me qëndrimin e Arabisë Saudite ndaj krizës në Ukrainë është për të ardhur keq”, thuhet në deklaratë, duke shtuar se administrata e Riadit nuk do të ndryshojë qëndrimin e saj duke mbështetur rezolutat e miratuara nga Kombet e Bashkuara për krizën Rusi-Ukrainë.

“Në një kohë kur Arabia Saudite po përpiqet të mbajë marrëdhënie solide me të gjitha vendet mike, diktatet e saj refuzojnë çdo veprim apo përpjekje për të ndryshuar qëllimet mbi të cilat po punojnë për të mbrojtur ekonominë globale nga luhatjet e tregut”, thuhet në deklaratë.

“Për të kapërcyer sfidat ekonomike kërkohet dialog konstruktiv, jopolitik dhe një vlerësim i mençur dhe racional i asaj që u shërben interesave të të gjitha vendeve.” Në deklaratë thuhet se Arabia Saudite i shikon marrëdhëniet e saj me Shtetet e Bashkuara nga një perspektivë strategjike që do t’i shërbejë interesave të të dy vendeve.

Deklarata theksoi gjithashtu “themelet e forta mbi të cilat janë bazuar marrëdhëniet Arabo-SHBA gjatë tetëdhjetë viteve të fundit, të tilla si respekti reciprok, forcimi i interesave të përbashkëta, ruajtja e sigurisë dhe paqes rajonale dhe ndërkombëtare, dhe kontributi efektiv në luftën kundër terrorizmit dhe ekstremizëm”.

Ministrat e Energjisë dhe të Naftës të grupit OPEC+, në takimin e mbajtur në Vjenë, kryeqyteti i Austrisë, më 5 tetor, vendosën të ulin prodhimin ditor të naftës me 2 milionë fuçi që nga nëntori.

Pas këtij vendimi, drejtori i Komunikimeve Strategjike të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, John Kirby, bëri deklarata më 11 tetor se presidenti amerikan Joe Biden po rishikonte marrëdhëniet me Arabinë Saudite.

Ministri i Jashtëm i Arabisë Saudite, Faisal bin Farhan, nga ana tjetër, i tha televizionit Al Arabiya një ditë më parë se vendi i tij ka marrëdhënie strategjike me Shtetet e Bashkuara dhe deklaroi se vendimet e OPEC + për të ulur prodhimin e naftës së papërpunuar janë marrë për arsye ekonomike.

Kategoritë
BotaLajme