SHBA ndalon investimet teknologjike të avancuara në Kinë për 10 vjet

Kompanitë amerikane të teknologjisë që marrin fonde federale do të ndalohen të ndërtojnë objekte të “teknologjisë së avancuar” në Kinë për 10 vjet, tha administrata Biden.

Udhëzimet u zbuluan si pjesë e një plani prej 50 miliardë dollarësh që synon ndërtimin e industrisë lokale të gjysmëpërçuesve.

Ajo vjen pasi grupet e biznesit kanë shtyrë për më shumë mbështetje nga qeveria në një përpjekje për të reduktuar varësinë nga Kina.

Ata janë përballur me një mungesë globale të mikroçipëve që ka ngadalësuar prodhimin.

“Ne do të zbatojmë kufinjtë për të siguruar që ata që marrin fonde nuk mund të rrezikojnë sigurinë kombëtare…

Ata nuk lejohen t’i përdorin këto para për të investuar në Kinë.

Ata nuk mund të zhvillojnë teknologji të avancuara në Kinë për një periudhë 10 vjeçare”, sipas Sekretares së Tregtisë së SHBA-së, Gina Raimondo, duke shpjeguar Aktin e patate të skuqura dhe shkencën e SHBA-së, shkruan BBC.

SHBA-ja dhe Kina kanë mosmarrëveshje për çështjet tregtare dhe ato të teknologjisë.

Në gusht, presidenti amerikan, Joe Biden, ka nënshkruar një ligj sipas të cilit janë ndarë 280 miliardë dollarë për prodhimin e teknologjisë së lartë dhe të hulumtimeve shkencore, pas frikës se SHBA-ja po humb avantazhin e teknologjisë që ka ndaj Kinës.

Kategoritë
LajmeRajoni