Shefi i OBSH-së i shqetësuar për rritjen e rasteve dhe vdekjeve nga COVID-19

“Komiteti i Emergjencës për COVID-19 u takua të premten e javës së kaluar dhe arriti në përfundim se virusi mbetet një emergjencë e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar”, tha Tedros

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Tedros Ghebreyesus, ka deklaruar se është i shqetësuar për rritjen e rasteve dhe vdekjeve nga koronavirusi COVID-19, duke ushtruar presion ndaj sistemeve shëndetësore derisa lija e majmunëve gjithashtu po rritet me 9.300 raste të raportuara në 63 vende, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Jam i shqetësuar për trendin në rritje të vdekjeve nga COVID-19, duke ushtruar presion të mëtejshëm mbi sistemet shëndetësore dhe punonjësit shëndetësor. Komiteti i Emergjencës për COVID-19 u takua të premten e javës së kaluar dhe arriti në përfundim se virusi mbetet një emergjencë e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar”, tha Tedros në një uebinar mediatik, duke shtuar se ishte në nivelin më të lartë të alarmit të OBSH-së.

Tedros tha se komiteti theksoi shqetësimin e tij se nën-llojet e virusit omicron, si BA.4 dhe BA.5, vazhdojnë të shkaktojnë alë rastesh, shtrime në spital dhe vdekje në mbarë botën.

“Mbikëqyrja është reduktuar ndjeshëm, duke përfshirë testimin dhe rendin, duke e bërë gjithnjë e më të vështirë vlerësimin e ndikimit të llojeve në transmetimin, karakteristikat e sëmundjes dhe efektivitetin e kundërmasave”, tha ai.

Përveç kësaj, shtoi ai, diagnostifikimi, trajtimi dhe vaksinat nuk janë shpërndarë në mënyrë efektive.

“Virusi po funksionon lirshëm dhe vendet nuk po e menaxhojnë në mënyrë efektive barrën e sëmundjes bazuar në kapacitetin e tyre, si në aspektin e shtrimit në spital për rastet akute ashtu edhe për sa i përket numrit në rritje të njerëzve me gjendjen pas COVID-19”, tha Tedros.

Globalisht, rastet e reja javore të OBSH-së u rritën për të katërtën javë radhazi pas rënies që nga kulmi i fundit në muajin mars.

Gjatë javës nga 27 qershori deri më 3 korrik, më shumë se 4.6 milionë raste u raportuan në OBSH, ngjashëm me javën e kaluar me 8.100 vdekje.

Deri më 3 korrik, në mbarë globin, mbi 546 milionë raste të virusit janë konfirmuar, si dhe mbi 6.3 milionë vdekje.

Për sa i përket lisë së majmunëve, Tedros tha se Komiteti i Emergjencës për linë e majmunëve do të mblidhet përsëri javën e ardhshme dhe do të shikojë tendencat sa efektive janë kundërmasat, si dhe do të bëjë rekomandime për atë që vendet dhe komunitetet duhet të bëjnë për të trajtuar shpërthimin”.

“OBSH po punon ngushtë me shoqërinë civile dhe komunitetin LGBTIQ+, veçanërisht për të trajtuar stigmën rreth virusit dhe përhapjen e informacionit në mënyrë që njerëzit të qëndrojnë të sigurt”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme