Shkencëtarët ngrenë alarmin: Arktiku po bëhet më i lagësht dhe i paqëndrueshëm

Ndërsa njerëzit po ngrohin planetin, Arktiku dikur i qëndrueshëm, i ftohtë dhe i ngrirë po bëhet më i lagësht dhe më i stuhishëm, me ndryshime në klimën dhe stinët e tij po i detyrojnë komunitetet lokale, kafshët e egra dhe ekosistemet të përshtaten, thanë shkencëtarët të martën në një vlerësim vjetor të rajonit.

Edhe pse viti 2022 ishte vetëm viti i gjashtë më i ngrohtë i Arktikut në histori, studiuesit panë shumë shenja të reja këtë vit sesi rajoni po ndryshon.

Një valë e nxehtë e shtatorit në Grenlandë, për shembull, shkaktoi shkrirjen më të madhe të shtresës së akullit të ishullit për atë kohë të vitit në mbi katër dekada të monitorimit të vazhdueshëm satelitor.

Në vitin 2021, një valë të nxehti gushti kishte bërë që të binte shi në majën e shtresës së akullit për herë të parë.

“Vëzhgimet rreth rajonit janë të rëndësishme për klimën  e planetit tonë që po ngrohet tani më shumë se kurrë,” tha Richard Spinrad, administrator i Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës së Shteteve të Bashkuara.

“Ne po shohim ndikimet e ndryshimeve klimatike të ndodhin së pari në rajonet polare,” shtoi ai.

Kategoritë
BotaLajme