Shkup, TIKA dhuron pajisje mjekësore për klinikën mobile në Institutin për sëmundje të mushkërive

“Me këtë projekt shërbimin shëndetësor e afrojmë tek pacientët veçanërisht në rajonet ku ai është më vështirë i qasshëm për qytetarët”, tha ministri i Shëndetësisë, Filipçe.

Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) sot dhuroi pajisje të plotë mjekësore për flurobusin në pronësi të Institutit për Sëmundjet e mushkërive dhe tuberkulozit, raporton Anadolu Agency (AA).

Në pranim-dorëzimin e pajisjes mjekësore për klinikën mobile morën pjesë ministri i Shëndetësisë së Maqedonisë së Veriut, Venko Filipçe, koordinatori programues i TIKA-s në Shkup, Halim Omer Sogut dhe drejtori i Institutit për sëmundje të mushkërive dhe tuberkulozit, Seat Zejnel.

Duke shprehur mirënjohje për TIKA-n, ministri Filipçe tha se falë shumë projekteve të përbashkëta me TIKA-n që zgjasnin me vite janë bërë përforcime serioze të sistemit shëndetësor në shumë segmente të rëndësishme.

“Sot konkretisht bëhet fjalë për një projekt që mbështet punën e Institutit për Sëmundjet e Mushkërive, një institut i njohur për përvojën dhe ekspertizën e tij në identifikimin e sëmundjeve shumë specifike të mushkërive, një shembull është tuberkulozi”, theksoi Filipçe.

“Me këtë projekt shërbimin shëndetësor e afrojmë tek pacientët veçanërisht në rajonet ku ai është më vështirë i qasshëm për qytetarët”, tha Filipçe.

Koordinatori i TIKA-s në Shkup, Halim Omer Sogut duke rikujtuar se TIKA në Maqedoninë e Veriut deri më tani ka realizuar mbi 1.000 projekte, tha se padyshim vëmendje më të madhe u është dhënë projekteve në sektorin shëndetësor.

“Në kuadër të projektit, flurobusi, i cili është në pronësi të vetë Institutit, është plotësisht i pajisur me pajisje mjekësore, me ekipin e duhur shëndetësor që kryen periodikisht aktivitetet e tij së pari në zonat rurale. Qëllimi kryesor është afrimi i shërbimeve shëndetësore me qytetarët, gjegjësisht rritja e skreningut dhe mundësia e promovimit të shëndetit si dhe ngritja e vetëdijes në këto kohë të vështira kur e gjithë bota po përballet me një pandemi të shkaktuar nga virusi COVID-19”, tha Sogut.

Ai informoi se ata kanë filluar projektin për rindërtimin dhe pajisjen gjithëpërfshirëse të Klinikës Universitare të Stomatologjisë “Shën Panteleimon”, përkatësisht Departamentit të pediatrisë dhe parandalimit.

Drejtori i Institutit për sëmundje të mushkërive dhe tuberkulozit, Seat Zejnel tha se në kohën kur po luftojmë me COVID-19, Turqia mike në kohë të duhur dhuroi pajisje që është me rëndësi vitale për trajtimin dhe diagnostikimin e të sëmurëve tanë.

Klinika mobile do të ketë një EKG, banak të hematologjisë, infuzomat, defibrilatorë dhe pajisje të tjera për kryerjen e rrezeve X, marrjen e gjakut për analiza dhe laboratorin, marrjen e pështymës për analiza mikrobiologjike, tensionin, oksimetrinë e pulsit.

Kategoritë
LajmeRajoni