Shqetësimet në Bundeswehr: Ushtria gjermane (Bundeswehr) ka municion të mjaftueshëm për vetëm një ose dy ditë luftë

Ushtria gjermane (Bundeswehr) ka municion të mjaftueshëm për vetëm një ose dy ditë luftë, raportoi edicioni gjerman i portalit Business Insider (BI), duke cituar burime nga industria e mbrojtjes dhe parlamentare.

Sipas BI, Berlini është dukshëm prapa kërkesës së NATO-s për të ruajtur furnizimet për të paktën 30 ditë luftime. Ai tha se problemi ishte “i njohur prej vitesh” pasi stërvitjet ushtarake vuanin nga furnizimet e pamjaftueshme.

Stoqet u shteruan më tej pasi Gjermania, së bashku me shumë vende të tjera perëndimore, filluan të dërgojnë armë dhe municione në Ukrainë pas agresionit të Rusisë kundër vendit në shkurt.

Dërgesat përfshinin 53,000 fishekë për armë kundërajrore vetëlëvizëse, 21.8 milionë fishekë për armë zjarri dhe 50 raketa që shkatërrojnë bunkerin, sipas qeverisë gjermane.

Situata e mungesës “nuk do të përmirësohet nëse municioni hiqet nga stoku i Bundeswehr-it, derisa të vendosen porositë e duhura në të njëjtën kohë me industrinë e mbrojtjes”, thotë Hans Christoph Atzpodien, drejtor ekzekutiv i Shoqatës Gjermane të Sigurisë dhe Industrive të Mbrojtjes (BDSV). ).

Ndërkohë, gazeta citoi burime të thoshin se “nuk ka pasur porosi të rëndësishme” që kompanitë e mbrojtjes të prodhojnë më shumë armë.

Eva Hoegl, komisionerja e mbrojtjes e parlamentit gjerman, i tha BI se nevojiten 20 miliardë euro shtesë për të rimbushur stoqet.

Në shkurt, Gjermania njoftoi krijimin e një fondi prej 100 miliardë eurosh për të forcuar Bundeswehr-in në dritën e luftës në Ukrainë.

Ministrja e Mbrojtjes Christine Lambrecht udhëtoi në qytetin portual jugor të Ukrainës, Odesa, në fillim të këtij muaji. Pas udhëtimit, ajo njoftoi se Berlini do të vazhdojë të mbështesë Kievin për aq kohë sa të jetë e nevojshme.

Kategoritë
BotaLajme