Shtypi gjerman e vlerëson krizën ekonomike: Situata e tillë ishte në luftën e dytë botërore

Inflacioni, çmimet e energjisë, mungesa e gazit natyror dhe zhvlerësimi i euros shkaktuan panik në Gjermani. Në tituj e artikullve të lajmeve nës shtyp shfaqet shkrimi “Krizë e madhe”

Përkundër ekonmisë së saj të fortë, Gjermania filloi të përjetonte periudha të vështira me efektin e pandemisë dhe Luftës së Ukrainës që pasoi. Inflacioni i lartë, kulmi i çmimeve të energjisë, problemi i gazit natyror, deficiti i tregtisë së jashtme në 1 miliard euro dhe rënia e fuqisë blerëse të qytetarëve shkaktuan panik në vend. Situata ekonomike e vendit u bë kryefjala e mediave gjermane.

Gazetat me tirazhin më të lartë në vend, si Bild, Berliner Zeitung (BZ) dhe Handelsblatt, u bënë titujt e tyre për krizën. Bild tërhoqi vëmendjen për mungesën e energjisë dhe gazit natyror dhe solli në lajmet e tij ndërtesat që tashmë janë kufizuar në ngrohjen me ujë të ngrohtë. Në lajme thuhet se është planifikuar se në cilën orë do të hapet uji i ngrohtë dhe ngrohja për 14 mijë qiramarrës në shtetin e Saksonisë.

Handelsblatt, gazeta kryesore e biznesit në Gjermani, shkroi se ekonomistët janë të shqetësuar për zhvillimet aktuale. Duke theksuar se kompanitë do të duhet të rrisin buxhetin e ndarë për punonjësit e tyre vitin e ardhshëm për shkak të inflacionit të lartë, Handelsblatt shkroi se çështja e rritjes së pagave në marrëveshjet kolektive pothuajse nuk është në rendin e ditës për shkak të shqetësimit aktual ekonomik.

Bild me titull: “Ishte më e keqja në Luftën e Dytë Botërore”. Fakti që Gjermania importon më shumë se eksportet dhe ka një deficit tregtar të jashtëm prej 1 miliard eurosh, është pasqyruar në Bild me titullin ‘Gjermania është në kolaps’. Gazeta e biznesit Handelsblatt theksoi se kompanitë do të duhet të rrisin buxhetin e ndarë për punonjësit e tyre vitin e ardhshëm.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme