Shumica e gjermanëve nuk duan që Gjermania të jetë lidere ushtarake në Evropë

Shumica e gjermanëve, ose 68 për qind, nuk duan që vendi i tyre të jetë lider ushtarak në Evropë, sipas një sondazhi të ri të opinionit publik nga Instituti Publik Kantar, i porositur nga Fondacioni Kerber.

Gjithashtu, sondazhi tregoi se rreth 80 për qind e gjermanëve kanë frikë se lufta në Ukrainë mund të përhapet në territorin e vendeve anëtare të NATO-s, si në shtetet baltike apo Polonia.

Më shumë se një e treta e gjermanëve, ose 69 për qind e të anketuarve, kanë frikë nga një sulm bërthamor rus, 31 për qind e të anketuarve janë “shumë ose shumë” të shqetësuar, ndërsa 38 për qind janë “më pak” të shqetësuar.

Shumica e gjermanëve të anketuar mbështesin forcimin afatgjatë të Bundeswehr-it – 60 për qind e qytetarëve mbështesin fondet më të larta për mbrojtjen.

Pavarësisht shtrëngimit të situatës në botë, rreth 52 për qind e të anketuarve ende dëshirojnë që Gjermania të jetë e përmbajtur ndërkombëtarisht.

Në këtë drejtim, nuk ka ndryshuar shumë që nga opinioni i gjermanëve në vitin 2017.

Kjo përkon me rezultatet e sondazhit aktual “Deutschlandtrend”, sipas të cilit shumica e gjermanëve mbështesin përpjekjet më të mëdha diplomatike për t’i dhënë fund luftës.

Instituti për Kërkime Politike dhe Sociale “Kantar Pablik” ka anketuar 1088 qytetarë mbi 18-vjeç, në periudhën 2-11 gusht 2022.

Kategoritë
BotaLajme