Si duket realizimi i ëndrrës kombëtare: Ambiciet e mëdha të prodhuesit të parë të makinave turke

Gurcan Karakas, drejtori i prodhuesit të parë të makinave turke Togg, foli për qëllimet ambicioze të kësaj kompanie, automjetet e së cilës do të fillojnë të shiten vitin e ardhshëm.

Prodhimi masiv i shembujve të parë të SUV-it elektrik të Togg filloi muajin e kaluar dhe duhet të përfundojë në tremujorin e parë të 2023. Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, tha më parë se vendi po i afrohet kështu përmbushjes së një ëndrre të kahmotshme. që do të ketë një markë të makinave vendase. Karakas theksoi se bëhet fjalë për një automjet të avancuar teknologjikisht, çmimi i të cilit do të bëhet i ditur në shkurt të vitit të ardhshëm.

“Togg do të ketë çmim konkurrues në klasën e tij, gjë që vlen edhe për automjetet që kanë një motor me djegie të brendshme. Para-porositë do të pranohen nga shkurti 2023,” u tha ai gazetarëve në fabrikën e Togg në rajonin e Bursës në Turqinë veriperëndimore.

Ai bëri të ditur se shembujt e parë do të jenë në rrugë nga marsi. Automjeti prodhohet nga një konsorcium prej pesë kompanish turke, i cili quhet Turkey Automotive Group Initiative (Togg). Partneri i tyre është Shoqata e Dhomave dhe Rezervave të Mallrave të Turqisë.

Karakas theksoi se ky është një projekt, një investim prej 3.5 miliardë eurosh që do të realizohet në 15 vitet e ardhshme. Nga kjo shumë deri në fund të vitit të ardhshëm do të investohen 1.8 miliardë euro.

Përveç SUV-it, Togg do të fillojë të prodhojë edhe katër modele të tjera deri në vitin 2030 – sedan, hatchback, B-SUV dhe B-MPV. Qëllimi është të prodhohen një milion automjete në tetë vitet e ardhshme. Karakasi njoftoi se 30,000 makina do t’u shiten institucioneve dhe institucioneve publike turke deri në vitin 2035.

Sipas tij, kapaciteti aktual i prodhimit është 100.000 vetura në vit dhe pritet të rritet në 175.000, që do të jetë kapaciteti i plotë i prodhimit. Kjo duhet të rrisë numrin e punëtorëve nga 1400 në 4300.

Ajo pretendon se 51 për qind e pjesëve janë prodhuar në Turqi dhe se 75 për qind e furnizuesve janë nga Turqia. Si synim tjetër ai vuri në dukje se në tre vitet e ardhshme 61 për qind e pjesëve do të jenë prodhim vendas. Vitin e ardhshëm duhet të dorëzohen 20 mijë makina.

Togg është projektuar nga shtëpia italiane e dizajnit me famë botërore Pininfarina, e cila ndër të tjera ka projektuar disa modele Ferrari. Prodhuesi turk ka një kontratë me një kompani tjetër globale, Farasis, për ndërtimin e një fabrike baterish në Bursa. Togg do të krijojë një rrjet stacionesh për karikimin e automjeteve në Turqi, dhe rrjeti do të përbëhet nga më shumë se 1000 stacione, shkruan Daily Sabah.

Kategoritë
BotaEkonomiLajme