Si e meritonte Kroacia të hynte në Shengen dhe si BE “i mbylli sytë” ndaj saj

Pothuajse një dekadë pas anëtarësimit në familjen evropiane, edhe Kroacia do t’i bashkohet zonës Shengen nga dita e parë e vitit të ardhshëm.

Kur të hiqen 73 rampat në vendkalimet tokësore për në Slloveni dhe Hungari më 1 janar, qytetarët kroatë dhe ekonomia do të përfitojnë më shumë sepse pothuajse 80 për qind e tregtisë është me vendet e Shengenit.
“Kroacia është një vend shumë turistik, veçanërisht për mysafirët evropianë, është e aksesueshme me makinë dhe nëse ka më pak pritje, ka më pak turma, është e qartë se do të vijnë më shumë njerëz”, thotë Jasmin Klarić, redaktore e Telegram.hr. portal.

Nuk ka mundësi që Bullgaria dhe Rumania të pranohen në klubin pa kufij. Ata plotësuan kushtet, por Austria kundërshtoi dhe në rastin e Bullgarisë, Holanda. Sofja dhe Bukureshti fajësohen për fluksin e dyshuar të pakontrolluar të emigrantëve të paligjshëm. Edhe Bullgaria ka korrupsion dhe është në dhomën e pritjes Shengen që nga viti 2011.

“Pas 2013 dhe 2014, me krizën e emigrantëve, situata në Evropë është shumë komplekse dhe ndikon në situatën e Bullgarisë dhe Rumanisë, megjithëse kufiri midis Bullgarisë dhe Turqisë është shumë më i rëndësishëm për BE-në”, shpjegon Nikolay Krastev, gazetar. nga Bullgaria.

Cili është çmimi i Shengenit

Për shkak të kufirit me Turqinë, pranimi i Bullgarisë është një sfidë e madhe e sigurisë si për atë vend ashtu edhe për të gjithë BE-në. Sofja zyrtare mori garanci nga Brukseli se deri në fund të vitit të ardhshëm do të kenë fat më të mirë. Këtë herë Kroacia u shpërblye.

Jasmin Klarić thotë se fakti që Kroacia ka punuar në kufijtë kur bëhet fjalë për trajtimin e emigrantëve, sigurisht nuk ka qenë pa dijeninë e BE-së dhe mbështetjen e saj të fshehtë.

“Gjëja kryesore për ta ishte që sa më pak emigrantë të paligjshëm të arrijnë në vendet e tyre, kështu që ata e kthyen kokën nga ajo që po ndodhte në kufirin tonë dhe çfarë po ndodh në të vërtetë në shumicën e kufijve të jashtëm të BE-së”, tha Klariq.

Zona Shengen aktualisht përfshin 22 shtete anëtare të BE-së. Zvicra, Norvegjia, Lihtenshtajni dhe Islanda gjithashtu i përkasin zonës pa rampa kufitare.

Kategoritë
LajmeRajoni