Si ndikojnë fluturimet e gjata në trupin tonë?

Linja ajrore australiane Qantas ka njoftuar se nga fundi i vitit 2025, do të fluturojë nga bregu lindor i Australisë në Londër në rreth 19 orë me një lëvizje. Aktualisht, fluturimet më të gjata komerciale zgjasin rreth 24 orë, por ndahen në segmente më të shkurtra. Çfarë ndryshimesh do të ndodhin në trup gjatë fluturimeve të tilla?

Shtrohet pyetja nëse ndryshimet që do të ndodhin gjatë fluturimeve të gjata që ekzistojnë tani dhe janë të ndara në disa pjesë do të jenë të ndryshme nga ato që do të ndodhin në fluturimet e paralajmëruara që do të zgjasin 19 orë me një lëvizje?

Mund të dehidratoheni
Dehidratimi është i zakonshëm në fluturimet e gjata. Kjo mund të shpjegojë pse fyti, hunda dhe lëkura juaj ndihen të thata gjatë verës. Sa më i gjatë të jetë fluturimi, aq më i madh është rreziku i dehidrimit.

“Kjo ndodh për shkak të nivelit të ulët të lagështisë në kabinë në krahasim me atë që do të prisnit në tokë. Këto ndryshime ndodhin kryesisht sepse një pjesë e madhe e ajrit që qarkullon nëpër kabinë tërhiqet nga jashtë dhe në lartësi të mëdha nuk ka shumë lagështi në ajër,” Tony Shimer, pilot, specialist në mjekësinë e aviacionit dhe lektor klinik në Universiteti i Adelaide, tregon për The Conversation.

Ju gjithashtu rrezikoni të dehidratoheni, thotë ai, nëse nuk pini mjaftueshëm ujë ose nuk pini shumë alkool.Alkooli është një diuretik, i cili çon në humbjen e lëngjeve përmes zbrazjes së fshikëzës.

Ai këshillon të pini ujë përpara se të hipni në fluturim. Gjatë verës, do t’ju duhet gjithashtu të pini më shumë ujë sesa zakonisht.

Ndryshimet që lidhen me veshët, sinuset, zorrët dhe gjumin
Ndërsa presioni i kabinës ndryshon, trupi reagon në përputhje me rrethanat. Ndryshimet që mund të ndodhin janë si më poshtë:

Dhimbje veshi – kur presioni i ajrit në të dyja anët e daulles së veshit është i ndryshëm, ai ushtron presion mbi daullen e veshit.

Dhimbjet e kokës – mund të shkaktohen nga ajri i bllokuar në sinuset tuaja duke u zgjeruar.

Problemet me zorrët – thjesht pranoni faktin se do të keni nevojë më të madhe për të kaluar gazrat.

Përgjumje – mund të ndiheni më të përgjumur se zakonisht. Kjo është për shkak se trupi nuk mund të thithë aq shumë oksigjen nga ajri i kabinës në lartësi sa në tokë. Ngadalësimi është mënyra e trupit për të mbrojtur veten, e cila mund t’ju bëjë të ndiheni të përgjumur.

Lajmi i mirë është se shumica e këtyre problemeve nuk do të jenë domosdoshmërisht më të theksuara në fluturimet më të gjata. Ato janë më së shumti problem gjatë ngritjes dhe uljes së avionit.

Mund të zhvilloni mpiksje gjaku
“Mbjekjet e gjakut, të shoqëruara me palëvizshmëri të zgjatur, janë zakonisht një shqetësim i madh për udhëtarët. Këto përfshijnë mpiksjet që formohen në këmbë, trombozën e venave të thella (DVT), e cila mund të udhëtojë në mushkëri, kur çon në një gjendje të njohur si emboli pulmonare”, thotë Shimer.

Nëse nuk lëvizni në aeroplan dhe sa më shumë nga faktorët e rrezikut të mëposhtëm të keni, aq më e madhe është mundësia e mpiksjes së gjakut. Në rrezik të shtuar janë:

– të moshuarit

– njerëzit e trashë

– personat me histori të mëparshme ose histori familjare të mpiksjes së gjakut

– personat me lloje të caktuara të çrregullimeve të koagulimit

– personat me kancer

– nëse kohët e fundit jeni imobilizuar ose operuar

– nëse jeni shtatzënë ose keni lindur kohët e fundit

– nëse përdorni terapi zëvendësuese hormonale ose pilula kontraceptive orale.

Sipas një rishikimi të vitit 2022, duke kombinuar të dhënat nga 18 studime, sa më gjatë të udhëtoni, aq më i madh është rreziku i mpiksjes së gjakut. Autorët llogaritën se ekzistonte një rrezik 26 për qind më i lartë për çdo dy orë udhëtim ajror, duke filluar pas katër orësh.

“Cili do të jetë rreziku i mpiksjes së gjakut në fluturimet më të gjata të paralajmëruara nuk mund të thuhet me siguri derisa të fillojmë të studiojmë pasagjerët që do të përdorin këto fluturime”, thotë Shimer.

Derisa ato prova të vijnë, këshillat aktuale ende zbatohen. Vazhdoni të lëvizni, qëndroni të hidratuar dhe kufizoni konsumimin e alkoolit.

“Ekzistojnë gjithashtu prova për veshjen e çorape kompresuese për të ndihmuar në parandalimin e mpiksjes së gjakut. Thuhet se këto çorape stimulojnë rrjedhjen e gjakut në këmbë dhe ndihmojnë në kthimin e gjakut në zemër. Kjo zakonisht ndodh me kontraktimet e muskujve gjatë lëvizjes ose ecjes”, shpjegon Shimer.

Një rishikim i vitit 2021 kombinoi rezultatet e nëntë provave me 2,637 pjesëmarrës të cilët u zgjodhën të mbanin çorape kompresioni, ose jo, në fluturimet që zgjasin më shumë se pesë orë.

Asnjë pjesëmarrës nuk zhvilloi DVT simptomatike. Por kishte prova që njerëzit që mbanin çorape reduktuan ndjeshëm shanset e tyre për të zhvilluar mpiksje pa simptoma, dhe ne e dimë se çdo mpiksje potencialisht mund të rritet, të lëvizë dhe më vonë të shkaktojë simptoma.

Pra, nëse jeni të shqetësuar për rrezikun e zhvillimit të mpiksjes së gjakut, shihni mjekun tuaj përpara se të vendosni të përdorni një aeroplan si mjet transporti.

“Zakonisht nëse ju merrni një mpiksje gjaku, nuk do ta dini për këtë deri në verë, sepse kërkon kohë që mpiksja të formohet dhe të udhëtojë”, tregon Shimer.

Prandaj, kushtojini vëmendje simptomave pas fluturimit si dhimbje dhe ënjtje në këmbë, zakonisht në një, dhimbje gjoksi, kollë dhe gulçim. Sigurohuni që të kërkoni kujdes mjekësor urgjent nëse i vëreni ato.

Jet lag, rrezatim dhe Covid

Jet lag, i cili është mjaft i njohur për përdoruesit e këtyre fluturimeve, është një disritmi (disinkronizim) cirkadian në trupin e njeriut, e shkaktuar si pasojë e fluturimit nëpër disa zona kohore.

Ka tendencë të bëhet më problematike kur kaloni tre ose më shumë zona kohore, veçanërisht nëse jeni duke udhëtuar në lindje.

“Nëse bëni shpesh fluturime të gjata, është e arsyeshme të supozoni se sa më gjatë të jeni në ajër, aq më i madh është ekspozimi juaj ndaj rrezatimit kozmik. Siç sugjeron emri, ky rrezatim vjen nga hapësira dhe mund të rrisë rrezikun e kancerit dhe problemeve riprodhuese. Nuk dihet se cili nivel ekspozimi konsiderohet i sigurt. Megjithatë, nëse nuk jeni udhëtar i shpeshtë, nuk ka gjasa të jetë problem”, thotë Shimer.

Ai shton se nëse një person është shtatzënë ose ka shqetësime të tjera, bisedoni me mjekun e tij përpara se të vendosni të fluturoni.

Dhe nuk duhet të harrojmë Covid-in ende aktual. Merrni masat e zakonshme: lani duart rregullisht, vishni një maskë dhe mos fluturoni nëse nuk jeni mirë.

Hulumtimi se si trupi reagon ndaj fluturimeve të gjata pa ndalesë midis Australisë dhe Evropës është ende në fazat e hershme. Deri në rezultatet e para duhet të ndiqni këshillat e mjekut dhe të kompanive ajrore.

“Nëse jeni duke fluturuar me fluturime të rregullta me distanca të gjata, ndiqni këshillat e dhëna nga linjat ajrore dhe shihni mjekun tuaj të përgjithshëm përpara se të vendosni të udhëtoni, nëse është e nevojshme. Gjatë fluturimit, bëni një përpjekje shtesë për të lëvizur nëpër kabinë, për të pirë ujë, për të veshur një maskë dhe për të praktikuar higjienë të mirë të duarve”, këshillon Shimer.

Ai shton se “shikojeni menjëherë mjekun tuaj për çdo simptomë shqetësuese pas fluturimit tuaj, pasi mpiksjet e gjakut mund të duhen orë apo edhe ditë për t’u formuar, rritur dhe udhëtuar nëpër venat tuaja”.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi