Si u paralajmëruan Albright dhe Clinton se në Srebrenicë po ndodhte një fatkeqësi

Më 10 korrik 1995, Federata e Refugjatëve dhe Personave të Zhvendosur të Bosnjës dhe Hercegovinës dërgoi një letër në adresën e Sekretares së Shtetit të atëhershëm të SHBA, Madeleine Albright dhe Presidentit të SHBA Bill Clinton, duke paralajmëruar për vuajtjet masive të civilëve boshnjakë në Srebrenicë që do të ndodhin nëse zona e atëhershme e mbrojtur do të binte në duart e ushtrisë serbe

“Ne kishim informacione nga terreni se krimet kundër civilëve do të ndodhnin, dhe kjo është arsyeja pse i bëmë thirrje Albright që SHBA dhe komuniteti ndërkombëtar të parandalojnë një katastrofë njerëzore në Srebrenicë dhe në zonën më të gjerë rreth zonës së mbrojtur të OKB-së,” presidenti i atëhershëm i OKB-së. Aleanca e Refugjatëve u tha Fenës dhe personave të zhvendosur, tani Unioni për Kthim të Qëndrueshëm në BiH Mirhunisa Zukiq.

Duke memorizuar ngjarjet në ditët kur u krye gjenocidi në Srebrenicë, Zukiq thotë se në atë kohë ata i dërguan një letër nga Sarajeva e rrethuar Departamentit të Shtetit për të mbrojtur civilët në Srebrenicë.

“Ne informuam presidentin amerikan Clinton dhe sekretaren Albright se kemi raporte nga refugjatët që vijnë në territoret e lira të Tuzlës dhe Kladnjes se rreth 23,000 refugjatë nga 12 komuna të Podrinjës gjetën strehim me fëmijë në zonën e mbrojtur të Srebrenicës, e cila supozohej të ishte një vend. garantojnë se do të mbijetojnë, dhe jo se do të jenë viktima të gjenocidit. Refugjatët erdhën në Srebrenicë nga Žepa, Vishegrad, Bratunac, Vlasenica, Goražde, Praça, Rudo, Rogatica, Zvorniku, Han Pijeska. U lutëm që të mbroheshin që të mos ndodhte ndonjë katastrofë njerëzore në duart e forcave serbe. Në të njëjtën kohë për këtë e kemi informuar edhe presidentin e RBiH-së Alija Izetbegoviq dhe kryeministrin Haris Silajxhiq”, thotë Zukiq.

Duke qenë se komuniteti ndërkombëtar nuk bëri asgjë për të parandaluar gjenocidin në Srebrenicë, kujtimi i sotëm i letrës së 10 korrikut 1995, ndërsa civilët ukrainas po vdisnin, ka një mesazh të veçantë.

Pas rënies së Srebrenicës, Aleanca për Refugjatët vazhdoi të informojë komunitetin ndërkombëtar për mos mbërritjen e refugjatëve në territorin e lirë.

“Në Paris më 14 dhjetor 1995, kur u nënshkrua Marrëveshja e Paqes e Dejtonit, ne informuam përfaqësuesit e intelektualëve francezë dhe Tadeusz Mazovjetski, të dërguarin e parë të OKB-së në BeH të shkatërruar nga lufta, se rreth 7000 burra, gra dhe fëmijë nga Srebrenica. Zukiq kujton bisedat e tij në atë kohë në tubimin e mbajtur në Universitetin Pierre dhe Marie Curie në Paris.

Sot, ashtu si gjatë agresionit kundër BiH, nga Ukraina po bëhen thirrje për ndihmë dhe për të ndaluar vrasjen e civilëve, ata kërkojnë dënimin e autorëve të krimeve të luftës, si Shoqata e Refugjatëve dhe Personave të Zhvendosur më 17 korrik 1995. , me ndihmën e profesorit Omer Ibrahimagić, i cili atëherë ishte kryetar i Këshillit Ligjor të Qeverisë së RBiH-së, shkroi një padi kundër Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Boutros Boutros-Ghali dhe Yasushi Akashi, përfaqësuesit special të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për ish-Jugosllavi, dhe për shkeljen e statuteve dhe rezolutat e OKB-së për parandalimin e krimeve të luftës dhe për dështimin e marrjes së masave për mbrojtjen e popullatës civile.

“Fatkeqësisht, është e qartë se imazhet e vuajtjes nga Srebrenica dhe Bosnja dhe Hercegovina po përsëriten tani në Ukrainë”, përfundon Zukiq përpara përkujtimit të 27-vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë.

Kategoritë
LajmeRajoni