Si Viti i Ri është bërë një festë e pranueshme në Izrael

Hebrenjtë që filluan të emigrojnë nga Bashkimi Sovjetik në Izrael në vitet 1990 janë merita që e bënë Vitin e Ri një festë të pranueshme në Izrael.

Festimi i Vitit të Ri në këtë vend ishte një stigmë. Kjo festë quhet ndryshe edhe nata e Vitit të Ri dhe e ka marrë emrin e Shën Silvesterit, papës së shekullit të parë, i cili shtypte hebrenjtë. Hoteleve dhe objekteve të tjera të hotelierisë rrezikonin t’u mohohej një certifikatë kosher nëse vendosnin të organizonin festa të Vitit të Ri. Këto certifikata jepen nga rabinët.

U deshën më shumë se 30 vjet që hebrenjtë të migronin nga Bashkimi Sovjetik për t’i bërë festimet e Vitit të Ri shumë më të pranuara. Këta janë hebrenj që kanë pranuar identitetin izraelit, por kanë rrënjë të forta ruse. Për shkak të tyre, Viti i Ri është bërë i përhapur.

Ata që emigruan nga Bashkimi Sovjetik fillimisht e festuan atë ekskluzivisht në një marrëveshje private. Ishte e vetmja festë jo socialiste që mund të festonin.

Menjëherë pas mbërritjes në Izrael, ata ishin të shqetësuar se fqinjët e tyre do të shihnin dekorin e Vitit të Ri në shtëpitë e tyre. Shqetësimi i tyre ishte i justifikuar, pasi disa mendonin se nuk ishin plotësisht hebrenj.

Megjithatë, gjërat filluan të ndryshojnë. Festa e Vitit të Ri është bërë gjithnjë e më publike. Në ambientet publike po krijohet një atmosferë festive dhe politikanët, jo vetëm me origjinë ruse, po urojnë Vitin e Ri. Kjo vlen edhe për udhëheqjen shtetërore.

Mendohet se pika e kthesës ka ndodhur në vitin 2015, me një fushatë që donte të hiqte stigmën e festimit të Vitit të Ri. Pas nismës qëndronin njerëz në të 20-at dhe 30-at e tyre që flasin rusisht. Ata theksuan se Viti i Ri është një festë laike. Ata ftuan izraelitë të tjerë për t’i pritur në festimin e festës, shkruan Haaretz.

Kategoritë
BotaLajme